Clicky

 
Transport Online - Ook vandaag staking in streekvervoer

Ook vandaag staking in streekvervoer

Ook vandaag staking in streekvervoer
01-05-2018 10:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De staking maandag in het streekvervoer is in bijna het hele land goed verlopen. Werkgevers hebben zich professioneel gedragen, alleen bij Connexxion voelden sommige chauffeurs zich geïntimideerd, zij werden aangemoedigd door de werkgever om vooral niet mee te staken. Ook vandaag, dinsdag 1 mei, wordt er gestaakt in het streekvervoer tot 23:00 uur.

Paula Verhoef, cao-onderhandelaar FNV Streekvervoer: "Alle stakers hebben zich inmiddels geregistreerd en meer dan 85 procent van het personeel heeft het werk neergelegd. Sinds 6:00 uur maandagochtend ligt in het hele land het streekvervoer volledig plat. Op een enkele bus na, die 's ochtends nog reed in Haarlem en Groningen met uitzendkrachten, echter zonder passagiers.'

Verhoef: "Het handelen van Connexxion getuigt niet van goed werkgeverschap. Zo werden chauffeurs zondagavond thuis gebeld met de vraag of ze maandag mee zouden doen met de staking. Formeel mag dit, maar vooral jonge chauffeurs met een tijdelijk contract voelden zich geïntimideerd en durfden uit angst om geen contractverlenging te krijgen, niet meer te staken. Ook mochten chauffeurs zich niet op de stallingen registreren als staker, dus moesten alternatieve locaties worden gebruikt."

Ook vandaag wordt er gestaakt tot 23:00 uur vanavond. Alle stakende chauffeurs verzamelen zich vanmiddag om 14:00 uur in Den Haag voor De Dag van de Arbeid. Duizenden leden van de FNV lopen dan een mars door de Hofstad.

Verhoef: "Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven de acties. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand."

Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema's in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen. De dienstverlening is door de enorme tijdsdruk verre van optimaal.

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden