Clicky


 


Amerikanen brachten OM op spoor van omkoping

Amerikanen brachten OM op spoor van omkoping
30-04-2018 17:24 | Binnenland | auteur ANP

ZWOLLE - Een rechtshulpverzoek van de Amerikaanse autoriteiten bracht het Openbaar Ministerie (OM) op het spoor van mogelijke omkoping bij de vestiging van Google in de Eemshaven in Groningen. Dat meldde de officier van justitie voor de rechtbank in Zwolle.

Vastgoedondernemer Rudy S. (62) uit Utrecht wordt er in deze zaak van verdacht Google-directeur Simon Tusha omgekocht te hebben voor 1,7 miljoen euro. Google leasede aanvankelijk ruimte van TCN, het inmiddels failliete bedrijf van S. Door de omkoping, die zou hebben plaatsgevonden in de periode 2008-2010, werd dat contract verlengd, denkt het OM. De Amerikanen wilden informatie van de Nederlandse autoriteiten voor hun onderzoek naar Tusha. Vervolgens startte het OM een eigen onderzoek, bleek maandag op de regiezitting.

De rechtbank stemde in met het verzoek van het OM om de curator van TCN te horen. Het vastgoedbedrijf van S. zou in 2010 positieve resultaten hebben gepubliceerd terwijl de zaak er in werkelijkheid slecht voorstond. Dat het bedrijf dreigde om te vallen, was volgens de aanklager mogelijk een motief voor omkoping. TCN zou het contract met Google hard nodig hebben gehad om overeind te blijven. Eind 2012 ging het bedrijf desondanks failliet.

Naast omkoping wordt S. en zijn partner Saskia van B. (51) vervolgd voor witwassen, fraude en deelname aan een criminele organisatie waarvan ook Tusha deel van uit zou maken.

De rechtbank trekt in september vier dagen uit voor het proces.

Foto's

  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions