Bericht Brandt Corstius in Trouw kon door de beugel

Bericht Brandt Corstius in Trouw kon door de beugel
30-04-2018 17:09 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Dagblad Trouw is niet in de fout gegaan met het verhaal waarin presentator Jelle Brandt Corstius zegt dat hij seksueel is misbruikt. De krant hoefde degene die dat zou hebben gedaan, een oud-collega, niet te benaderen voor een reactie. Zijn naam werd niet genoemd en uit het verhaal kon ook niet worden afgeleid dat het om hem ging.

Trouw publiceerde het verhaal eind oktober. De man die Brandt Corstius zou hebben misbruikt, producent Gijs van Dam, stapte daarop naar de Raad voor de Journalistiek. Die oordeelt nu echter dat Trouw zorgvuldig genoeg was. Wel vindt de Raad dat de krant voorzichtiger had moeten zijn in het begin van het verhaal. Daarin staat de zin: "Ook journalist Jelle Brandt Corstius is slachtoffer.'' Daarmee presenteert de krant zijn bewering als een vaststaand feit. De krant wist echter dat Van Dam ontkende, omdat er voor publicatie al contact met hem was. Bovendien gaat het om een gevoelig onderwerp. Daarom had Trouw terughoudender moeten zijn, zegt de Raad.

Brandt Corstius deed zijn verhaal toen er veel loskwam in het kader van #MeToo, over ongepast seksueel gedrag. Hij werkte in 2002 met Van Dam in de redactie van het programma Barend en Van Dorp.

Gijs van Dam ziet de uitspraak als een overwinning, omdat de Raad vindt dat Trouw de bewering van Brandt Corstius niet als een vaststaand feit had mogen presenteren. "Ik herhaal het nog maar een keer, ik ben onschuldig. En toch zijn mijn eer en goede naam voor altijd onherstelbaar beschadigd. Sowieso door Jelle Brandt Corstius'', laat hij in een reactie weten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,771
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden