Transport Online - Onderzoek gestolen naaktbeelden 'enorme klus'

Onderzoek gestolen naaktbeelden 'enorme klus'

Onderzoek gestolen naaktbeelden 'enorme klus'
26-04-2018 15:49 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De politie heeft tot nog toe vijf mensen als verdachte aangemerkt in een omvangrijk onderzoek naar hackers die naaktbeelden van meisjes en jonge vrouwen buitmaakten en verspreidden via internet. Het onderzoek blijkt al een jaar te lopen. In die periode zijn drie mannen aangehouden, in Culemborg, Groningen en Heerlen. Twee anderen, uit Terneuzen en Geleen, kwamen daarna in beeld.

De verdachten hadden ,,enorme hoeveelheden'' aan beeldmateriaal en persoonsgegevens van vrouwen op hun computers en telefoons staan. De politie verwacht nog maanden bezig te zijn met het onderzoeken van de foto's en video's. Vrouwen van wie de politie de identiteit heeft achterhaald, krijgen daarover persoonlijk bericht.

"Dit is een enorme klus die maanden kan duren'', aldus de politie. Ook beelden waarover de Belgische politie beschikt worden onderzocht. Woensdagavond werd al bekend dat de politie een website offline had gehaald die werd gebruikt om zogeheten 'wraakporno' te delen, expliciet beeldmateriaal dat zonder toestemming van de betrokkenen online staat.

De server van het 'hackersforum', zoals de politie het noemt, is in beslag genomen. Volgens de politie werd de site gebruikt om contact te leggen. Daarna deelden betrokkenen materiaal op "meer verborgen plekken''.

RTL Nieuws ontdekte het beeldmateriaal ook en meldde onlangs dat honderden Nederlandse vrouwen de dupe zijn geworden. Bij hun foto's en video's, die dus mogelijk zijn gestolen, stonden vaak links naar hun profielen op sociale media.

De zaak kwam aan het rollen toen een jonge vrouw in maart vorig jaar ontdekte dat beeldmateriaal uit haar cloud (online opslagruimte) was gestolen en op internet gezet. Ze deed aangifte. Onderzoek van de Amsterdamse politie leidde vervolgens naar de eerste verdachte, een 31-jarige man uit Culemborg. De overige verdachten zijn 19, 26, 28 en 35 jaar.

Om vragen te beantwoorden houdt de politie volgende week drie online chatsessies.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions