Clicky


'Ruim 1100 dieren weg uit Oostvaardersplassen'

'Ruim 1100 dieren weg uit Oostvaardersplassen'
25-04-2018 16:48 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - Ruim 1150 herten en paarden moeten op de kortst mogelijke termijn weg uit de Oostvaardersplassen (OVP). Mogelijk loopt dit aantal nog op door de geboorte van jonge dieren dit voorjaar. Dat schrijft de commissie-Van Geel in het advies dat woensdagmiddag is aangeboden aan de provincie Flevoland.

Voor de 980 edelherten die moeten verdwijnen is geen andere oplossing dan afschot, stelt de commissie. 180 paarden kunnen mogelijk naar andere natuurgebieden in Europa. Er zijn op dit moment nog geen 160 runderen en daarvoor is ruimte genoeg.

Het aantal grote grazers, dat was opgelopen naar meer dan vijfduizend vorig najaar, moet drastisch naar beneden vanwege geadviseerde aanpassing van het gebied en omdat de natuur tijd nodig heeft om zich te herstellen. In de ‘ nieuwe’ OVP is ruimte voor circa 1500 dieren, aldus de commissie.

De OVP behoren bij de Europese vogelbeschermingsgebieden. Maar door het vrij rond laten lopen van grote grazers is het water-en soortenrijke gebied veranderd in een "volledig open, kort begraasd grasland’’, schrijft de commissie. Daardoor zijn kleine zoogdieren en vogelsoorten verdwenen. Herstel daarvan heeft volgens Van Geel topprioriteit.

De commissie wil meer natte delen in het gebied, dat 5600 hectare groot is. Voor de grazers blijft 1080 hectare over met rondom bosjes voor beschutting. Tussen het graasgebied en de natte delen komt een overstroombare kade. "De natuur zijn gang laten gaan zoals tot nu toe gebeurde, is in Nederland niet realistisch’’, aldus Van Geel woensdag.

Als de natuur zich heeft hersteld moet Staatsbosbeheer het aantal grazers in de hand houden en al in het najaar bepalen hoeveel afschot nodig is. Misschien moeten er een of twee soorten helemaal weg. Ook moet er gekeken worden naar de omgang met kadavers. Die blijven nu in het open veld liggen, maar het vlees verwerken is ook een mogelijkheid.

De commissie: "Omvangrijke sterfte kan worden opgevat als correctie door de natuur, maar daarvoor bestaat in Nederland geen breed draagvlak. Het wordt niet geaccepteerd dat dieren zichtbaar vermageren en dat een groot deel sterft.’’ Actievoerders verzetten zich de afgelopen tijd fel tegen het niet bijvoeren van de herten, konikpaarden en heckrunderen, waardoor veel dieren in het gebied sterven. Begin deze maand werd bekend dat bijna 3000 grote grazers in de Oostvaardersplassen, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet hebben overleefd.