Clicky


Controleurs onderzoeken programma ter modernisering van Europees luchtverkeersbeheer

Controleurs onderzoeken programma ter modernisering van Europees luchtverkeersbeheer
24-04-2018 11:46 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

LUXEMBURG - De Europese Rekenkamer controleert de tenuitvoerlegging van Sesar, het programma voor technologische modernisering van luchtverkeersbeheer in de EU. Bij de controle zal worden onderzocht of de tenuitvoerlegging goed wordt beheerd en of deze zal bijdragen tot het initiatief voor een gemeenschappelijk Europees luchtruim (Single European Sky, SES).

SES heeft tot doel, de prestaties van het Europees luchtverkeersbeheer te verbeteren door de verantwoordelijkheid op een aantal terreinen te verleggen van intergouvernementele praktijken naar een EU-kader. Met het initiatief is geleidelijk een pakket EU-brede regels vastgesteld dat is gekoppeld aan Sesar en wordt ondersteund door financiële prikkels.

“Luchtvervoer is een essentieel onderdeel van de interne markt van de EU. Het luchtverkeersbeheer in Europa vond echter plaats in een technologisch versnipperde omgeving. Dit heeft geleid tot hogere kosten en vertragingen alsmede negatieve gevolgen voor het milieu”, aldus George Pufan, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor de controle.

De controleurs zullen de noodzaak en de opzet van EU-optreden in de ontplooiingsfase van Sesar evalueren, alsmede het beheer van daaraan toegewezen EU-financiering en de mate waarin de prestaties daadwerkelijk zijn verbeterd. Zij zullen door de EU gefinancierde projecten in Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Litouwen en Polen bezoeken.

De publicatie van het speciaal verslag is gepland voor het voorjaar van 2019.