Transport Online - Poolse migranten blijven vaak in Nederland

Poolse migranten blijven vaak in Nederland

Poolse migranten blijven vaak in Nederland
24-04-2018 10:05 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Per 1 januari 2017 stonden circa 160.000 Polen ingeschreven in het bevolkingsregister. De Poolse groep is daarmee in korte tijd uitgegroeid tot de qua omvang zesde migrantengroep in Nederland. De meeste Polen wonen in het westen en zuiden van Nederland. Dit blijkt uit het SCP-rapport Bouwend aan een toekomst in Nederland. De leefsituatie van Poolse migranten die zich na 2004 hebben ingeschreven.

Driekwart van de na 2004 gemigreerde en ingeschreven Polen denkt over vijf jaar nog in Nederland te wonen en 19 procent wil voor altijd in Polen wonen.

Het aandeel Polen in Nederland met een gezin neemt toe: in 2005 had 30 procent van de na 2004 gemigreerde Poolse paren één of meer kinderen, in 2017 is dat iets meer dan 50 procent.

Drie kwart van de Poolse migranten heeft betaald werk. Dit is ongeveer gelijk aan autochtone Nederlanders (77 procent). Wel zijn zij twee keer zo vaak afhankelijk van een flexibele arbeidsrelatie (42 procent tegen 22 procent), werken ze veel vaker meer dan 35 uur per week (78 procent tegen 49 procent) en veel vaker in banen op het laagste beroepsniveau (47 procent tegen 9 procent).

Sterke groei aantal Polen in Nederland

De Poolse groep in Nederland is in korte tijd enorm in omvang toegenomen. Naast de 160.000 in het bevolkingsregister ingeschreven Polen, zijn er nog ca. 90.000 Polen die hier wel werken, maar niet staan ingeschreven in het bevolkingsregister (maar alleen in het Register Niet-Ingeschrevenen). In totaal zijn er dus een kwart miljoen Polen in Nederland.

Absoluut gezien wonen de meeste (ingeschreven) Polen in het westen en zuiden van Nederland. Den Haag telt met 13 duizend het hoogste aantal Poolse inwoners. Ten opzichte van het totale aantal inwoners van een gemeente is Zeewolde de koploper met 50 Polen per 1000 inwoners, gevolgd door Noordwijkerhout (41) en Helmond en Westland (beide 34). Nederland telt verder relatief veel Polen in Noord-Limburg, de kop van Noord-Holland en delen van Noord-Brabant.

Veel Polen willen in Nederland blijven; gezinsvorming neemt toe

Driekwart van de na 2004 gemigreerde Polen denkt over vijf jaar nog in Nederland te wonen. De Poolse migranten zijn gemiddeld jong (het vaakst tussen de 25 en 35 jaar). Iets meer dan de helft van de Poolse huishoudens bestaat uit alleenstaanden, maar het aandeel dat een gezin begint in Nederland is toegenomen tussen 2005 en 2017. De Polen met kinderen hebben in de meeste gevallen (nog maar) één kind, dat veelal jong is, en in Nederland naar school gaat. Veruit de meeste Poolse migranten met partner hebben een Poolse partner (81 procent). Polen met partner en kinderen of alleen met partner zien vaker een langer verblijfsperspectief voor zich dan de alleenstaande Polen.

Lagere inkomens, maar beduidend hoger dan in Polen

Het inkomen van Poolse migranten is ongeveer een derde lager dan dat van autochtone Nederlanders (respectievelijk gemiddeld 17,6 en 26,3 duizend euro). Het is ook lager dan dat van de totale groep van westerse en niet-westerse migranten. Poolse migranten verkeren ook ruim drie keer vaker in een armoedehuishouden dan autochtone Nederlanders (respectievelijk 17 en 5 procent). In vergelijking met het inkomen van werkenden in Polen (6,2 duizend euro) is het inkomen in Nederland nog altijd bijna drie keer zo hoog.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions