Brandschade aan schip veroorzaakt sluiting van vrachtroute Zeebrugge - Rosyth

Brandschade aan schip veroorzaakt sluiting van vrachtroute Zeebrugge - Rosyth
23-04-2018 13:15 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ZEEBRUGGE - Op maandag 16 april is er brand uitgebroken in de machinekamer aan boord van het DFDS ro-ro vrachtschip Finlandia Seaways, die de havens Rosyth in Schotland en Zeebrugge in België verbindt.

Een gewond bemanningslid werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij wordt behandeld voor zijn verwondingen naar aanleiding van het inhaleren van rook.

Het schip werd gesleept naar de terminal van DFDS in Immingham, hier werd de vracht gelost en heeft DFDS van de mogelijkheid gebruik gemaakt om een inspectie uit te voeren naar de oorzaak van de brand.

“Uit het onderzoek blijkt dat de machinekamer substantiële schade heeft, we schatten in dat er een aantal maanden nodig is voor de reparatie. Daarnaast hebben onze inspanning niet geleid tot een vervangend schip, er blijken geen geschikte schepen beschikbaar,”dit zegt Kell Robdrup, Senior Vice President van de DFDS routes die het zuidelijke deel van de Noordzee verbinden.

“Helaas zal dit verdere verliezen op de route veroorzaken, wat betekent dat we de hoop verloren hebben om de verliesgevende situatie van deze route om te keren. We hebben daarom geen ander alternatief dan het sluiten van de route, omdat we ongetwijfeld klanten zullen verliezen die gedwongen worden om alternatieve oplossingen voor hun transport te zoeken", zegt Kell Robdrup.

“We betreuren het effect dat dit zal hebben op onze klanten en partners in Schotland en België enorm. In samenwerking met de Schotse overheid en de haven hebben we er alles binnen onze macht aan gedaan om de route te behouden. Dit omvatte de optie om van een gecombineerd passagier- en vrachtschip over te gaan naar een vrachtschip, waardoor de kosten werden verlaagd omdat dubbele stapeling van containers mogelijk werd gemaakt, en het verminderen van brandstofkosten door een scrubberte installeren die zwavel uit de uitlaatgassen verwijdert in plaats van het gebruik van dure, laagzwavelige brandstof. De route bleef echter verliezen lijden. De nieuwe situatie waarin het schip maanden buiten dienst is, zal negatieve invloed hebben op de markt, de klanten en de financiële situatie, waardoor een ommekeer en een heropening onrealistisch worden", zegt hij.

De sluiting heeft alleen betrekking op een zeer beperkt aantal mensen in dienst van DFDS, omdat de afhandeling in de havens werd uitgevoerd door externe bedrijven.

DFDS heeft nog geen beslissingen genomen met betrekking tot de inzet van Finlandia Seaways zodra die terugkeert van de reparatiehaven.

Na de sluiting van de route Rosyth - Zeebrugge, verbindt DFDS met tien routes het Verenigd Koninkrijk met het continent.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden