Clicky


Ook Wiebes kreeg memo's dividendbelasting

Ook Wiebes kreeg memo's dividendbelasting
23-04-2018 10:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - In de twist tussen coalitie en oppositie over achtergehouden documenten over de dividendbelasting ligt nu ook minister Eric Wiebes onder vuur. De huidige minister van Economische Zaken was tijdens de kabinetsformatie nog staatssecretaris van Financiën. Hij kreeg in die rol memo's van zijn ambtenaren over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, maar zei vrijdag nog dat hij geen formatiestukken van ambtenaren over de dividendbelasting kende.

Wiebes kreeg minstens twee memo's, eind april en eind augustus. De formatie was toen in volle gang en Wiebes onderhandelde namens de VVD mee over belastingzaken. Dat blijkt uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt. De Telegraaf merkte dat als eerste op.

De huidige ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat zij tijdens de formatie ambtelijke stukken over de dividendbelasting hebben gekregen en gelezen, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij díe stukken ook niet heeft gezien.

De oppositie eist opheldering. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer spreekt van "een rookgordijn'' dat wordt opgetrokken en ministers die elkaar tegenspreken. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt het "steeds mysterieuzer''. "Rutte moet nu de leiding nemen. Stop met het achterhouden van informatie.''

Wiebes stelt dat het "niet onlogisch is'' dat zijn ambtenaren hem memo's over de dividendbelasting voorlegden, "aangezien over dit onderwerp maatschappelijk al langere tijd gesproken werd''. Een staatssecretaris van Financiën wordt nu eenmaal "voortdurend geïnformeerd over actuele zaken op belastinggebied''.