Clicky


CDA: Realiseer zo snel mogelijk tijdelijke truckparkings in Brabant

CDA: Realiseer zo snel mogelijk tijdelijke truckparkings in Brabant
20-04-2018 19:00 | Politiek | auteur Redactie [FE]

'S-HERTOGENBOSCH - Het CDA wil dat de provincie Noord-Brabant samen met werkgeversvereniging VNO-NCW, brancheorganisatie TLN, (transport)ondernemers en andere overheden tijdelijke truckparkings gaat realiseren, waar vrachtwagenchauffeurs veilig en fatsoenlijk kunnen rusten. Dit als voorlopige oplossing voor het tekort aan veilige parkeer- en verzorgingsplaatsen.

Tijdens het debat over de provinciebegroting op 10 november vorig jaar diende het CDA een motie in, waarmee zij de provincie opriep het ‘truckparkingprobleem’ te erkennen en zich samen met het Rijk hard te maken voor een oplossing. Deze motie werd toen unaniem aangenomen door Provinciale Staten. Een vergelijkbare motie van Tweede Kamerleden Dijkstra (VVD) en Von Martels (CDA) kreeg in de Tweede Kamer eveneens ruime steun.

Sindsdien is er veel overlegd, maar extra parkeerplaatsen voor truckers zijn er nog steeds niet. Ondertussen wordt het probleem, mede als gevolg van het verbod op cabinekamperen, alsmaar groter. Met mensonterende situaties tot gevolg, die we in Brabant niet zouden moeten willen. Zoals onveiligheid en te weinig mogelijkheden voor een betaalbare maaltijd, warme douche of schoon toilet.

“Onhoudbaar en on-Brabants”, aldus Statenlid Ankie de Hoon. Daarom diende de Brabantse CDA-fractie vanochtend, tijdens de eerste helft van het debat over de perspectiefnota, een motie in die de provincie oproept het voortouw te nemen bij het inrichten van tijdelijke truckparkings. Dit in afwachting van structurele maatregelen uit Den Haag en/of Brussel. Over de motie wordt vanavond gestemd.

Deze tijdelijke truckparkings zouden moeten komen op slimme locaties langs Rijks- en provinciale wegen, buiten de bebouwde kom en ver weg van dorpskernen. Het CDA stelt voor om te onderzoeken of hiervoor provinciale gronden kunnen worden ingezet en om ondernemers te betrekken bij de exploitatie. Het onderzoek, inclusief kostenplaatje met financiële consequenties, moet in september van dit jaar klaar zijn. Dan debatteert Provinciale Staten over de zgn. ‘bestuursrapportage’, een voortgangsrapportage over het lopende begrotingsjaar.

Statenlid Ankie de Hoon, woordvoerder verkeer en vervoer: “Als CDA willen we dat de provincie zich het lot van vrachtwagenchauffeurs en transportondernemers aantrekt en zorgt voor een oplossing voor het tekort aan truckparkings, al is het maar tijdelijk. Het probleem is al jaren bekend, maar omdat geen enkele overheid zich verantwoordelijk voelt blijft een oplossing uit. Vandaar onze oproep aan de provincie om nu in actie te komen.”