Clicky


36 partijen, waaronder IKEA, TLN en Vos Logistics, vragen schonere vrachtwagens

36 partijen, waaronder IKEA, TLN en Vos Logistics,  vragen schonere vrachtwagens
19-04-2018 11:44 | Klimaat | auteur Esther van der Wal-de Vries

BRUSSEL - Middels een brief aan de president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, hebben 36 internationale merken, transportbedrijven en vervoerdersorganisaties gavraagd om een vermindering van de C)2-uitstoot van vrachtwagens.

Een verplichte CO2-reductie van 20 procent in 2025 zou de sector helpen om haar klimaatdoelen te halen, aldus de ondertekenaars van de brief. De brief is onder meer ondertekend door IKEA, Unilever, Heineken, Nestlé, TLN, Geodis en Vos Logistics. Door de verminder van 20 procent kan per vrachtwagen, volgens de brief, op jaarbasis 7.700 euro per vrachtwagen worden bespaard.

Met 27 procent van de totale EU-emissies zorgt het transport voor het grootste klimaatprobleem in Europa en vrachtwagens zijn goed voor 26 procent van de CO2-uitstoot, aldus Transport & Environment.

In de brief zeggen de bedrijven en beroepsverenigingen dat ze zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden maar dat beleidsmakers ook de juiste randvoorwaarden moeten scheppen om hen te helpen hun doelen te bereiken en normen voor brandstofefficiëntie voor vrachtwagens zijn een van de meest effectieve manieren om dit te doen.

Unilevers president van Europa, Hanneke Faber, zei: "Bij Unilever zorgen we ervoor dat onze transport- en distributiesystemen zo groen mogelijk zijn. Ambitieuze emissienormen zijn cruciaal om innovatie aan te moedigen en de implementatie van nieuwe technologieën met nulemissie te versnellen - goed voor bedrijven, goed voor de burger en goed voor de planeet."

CEO van de transport- en logistieke groep Geodis, Marie-Christine Lombard, zei: "Geodis neemt zijn verantwoordelijkheid om een ​​bijdrage te leveren aan het koolstofvrij maken van het transport serieus en is bezig met een aantal acties gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot, zowel binnen Geodis als met zijn partners en leveranciers. We ondersteunen ambitieuze Europese normen die het decarboniseren versnellen door middel van innovatie en met een aanpak die eerlijk is voor de hele markt. "

U kunt de brief hieronder downloaden