Transport Online - Blokkeerders anti-Zwarte Piet-demo A7 bij Joure voor de rechter

Blokkeerders anti-Zwarte Piet-demo A7 bij Joure voor de rechter

Blokkeerders anti-Zwarte Piet-demo A7 bij Joure voor de rechter
19-04-2018 11:36 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - De 34 mensen die vorig jaar de A7 bij Joure hebben geblokkeerd om een anti-Zwarte Piet-demonstratie te voorkomen, moeten zich verantwoorden voor de rechtbank. Zij zijn aangeklaagd wegens het opzettelijk versperren van de weg en het hinderen van de demonstratie, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Door de weg te blokkeren hebben de verdachten voor een gevaarlijke verkeerssituatie gezorgd. De bus met demonstranten werd klemgereden en er ontstond een file.

Het OM verwijt de activisten dat ze een belangrijk recht uit de Grondwet hebben geschonden: het recht op demonstratie. "Wanneer mensen het niet eens zijn met het standpunt waarover wordt gedemonstreerd zijn er in een democratische samenleving vele manieren om daar uiting aan te geven.''

De verdachte die de tegendemonstranten via Facebook had opgeroepen massaal de weg op te gaan, wordt ook aangeklaagd wegens opruiing.

Omdat er zoveel verdachten zijn, duurt de zaak in juni drie dagen.

Op het blokkeren van de weg staat een maximale straf van negen jaar cel, voor opruiing maximaal vijf jaar cel. Het tegenhouden van een demonstratie is een kleiner vergrijp en kan een boete of een paar maanden celstraf opleveren.

Na het incident hielden medestanders een inzamelingsactie om eventuele boetes van de actievoerders te betalen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,621
Diesel1,286

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions