Clicky


Vlaamse export gifgasgrondstof naar Syrië

Vlaamse export gifgasgrondstof naar Syrië
18-04-2018 11:35 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - Drie Vlaamse bedrijven worden vervolgd voor de export van chemische producten naar Syrië, waarvan er een mogelijk is gebruikt om het zenuwgas sarin te maken. Ze waren naar eigen zeggen niet op de hoogte van de vergunningsplicht, meldt het weekblad Knack.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt, verantwoordelijk voor de douane, gelooft niet dat de bedrijven niet op de hoogte waren van de vergunningsplicht. De bedrijven stellen dat de douane er zelf ook niet van op de hoogte waren. Van Overtveldt erkende op de Belgische radio dat bij de douane "onregelmatigheden'' zijn vastgesteld.

Het gaat om vier stoffen, waaronder isopropanol, waarvoor sinds vijf jaar een exportvergunning nodig is. Dat middel kan onder meer worden gebruikt voor ontsmetting, maar ook om saringas te maken.

De ondernemingen moeten zich medio mei verantwoorden voor rechtbank in Antwerpen. Het betreft A.A.E. Chemie Trading uit Kalmhout, Anex Customs uit Hoevenen en Danmar Logistics uit Stabroek.

Volgens de minister is sinds eind 2016 vanuit België geen isopropanol meer naar Syrië geëxporteerd. Syrië moest zijn voorraad van die stof in 2013 vernietigen.