Clicky


 


Binnenvaartsector sloot helemaal geen akkoord over minder broeikasgassen

Binnenvaartsector sloot helemaal geen akkoord over minder broeikasgassen
17-04-2018 19:18 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ZWIJNDRECHT - Vorige week donderdag heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een persbericht op de site van de Rijksoverheid geplaatst met als titel: “Binnenvaart sluit akkoord voor minder broeikasgassen”.

Het Ministerie geeft daarin aan: “De binnenvaartsector ondertekende vandaag samen met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de Declaration of Nijmegen.”

Dat bericht is, volgens BLN-Schuttevaer, niet juist en heeft verwarring veroorzaakt. Koninklijke BLN-Schuttevaer en de andere brancheorganisaties hebben dit akkoord niet getekend. De brancheorganisaties zijn ook niet benaderd om er over mee te denken of gevraagd te ondertekenen. Ook het EICB heeft niet namens de sector getekend, maar als kennis- en expertise centrum.

Het is niet duidelijk waarom de brancheorganisaties niet zijn benaderd. BLN-Schuttevaer heeft daarover samen met CBRB een brief geschreven aan de minister.

Ondertekenaars van de Declaration of Nijmegen zijn onder andere BCTN, Heineken, Friesland Campina, North Sea Port, NedCargo, Danser Group, Port-Liner en de gemeenten Rotterdam en Nijmegen.

De binnenvaart bestaat naast containervaart echter ook uit schepen die droge bulklading vervoeren, uit tankvaart en naast rederijen ook uit particuliere scheepseigenaren, operators en bevrachters. "Akkoorden over doelstellingen op deze gebieden met de overheid dienen naar onze mening dan ook met de gehele sector te worden overeengekomen. Wij zullen de minister dan ook voorstellen om de reeds bestaande gesprekken over de Green Deal en de klimaatdoelstelling namens de binnenvaartsector te continueren langs de daarvoor recent gemaakte en bestaande afspraken. Dus sectorbreed, gedragen en daarom mede gevoerd door de brancheorganisaties die de gehele sector vertegenwoordigen", aldus BLN-Schuttevaer in een reactie.

"Op basis van het regeerakkoord zijn we uitgenodigd om mee te werken aan de aangekondigde Green Deal Binnenvaart, Zeevaart en Havens. Dat proces loopt en moet aan het eind van dit jaar zijn afgerond. Ook over de klimaatdoelstelling om in 2050 emissieneutraal te zijn zitten we aan tafel met het ministerie, rond de zomer moet duidelijk zijn hoe dat traject moet gaan lopen", besluit de brancheorganisatie.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats