Clicky

 ‘Vliegtuigmaatschappijen kunnen tsunami van claims verwachten na uitspraak Europees Hof'

‘Vliegtuigmaatschappijen kunnen tsunami van claims verwachten na uitspraak Europees Hof'
17-04-2018 19:11 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft vandaag bepaald dat vliegtuigmaatschappijen hun passagiers moeten compenseren bij vertraagde en geannuleerde vluchten wegens stakingen door vliegtuigpersoneel. Dergelijke stakingen werden eerder aangemerkt als buitengewone omstandigheden, waardoor gedupeerde passagiers tot voor kort geen recht hadden op compensatie.

De uitspraak van het Hof geldt voor nieuwe én voorgaande stakingen. Luchtvaartmaatschappijen kunnen hierdoor een golf van claims verwachten, stelt Christian Nielsen, head of legal department bij AirHelp, een claimbureau voor vliegpassagiers.

Belangrijke uitspraak

Nielsen: “Tot vandaag werden alle soorten stakingen aangemerkt als buitengewone omstandigheden, die vliegtuigmaatschappijen vrijstellen van de verplichting om compensatie te betalen aan gedupeerde passagiers. Vandaag heeft het Europees Hof beslist dat zelfs een illegale staking niet geldt als buitengewone omstandigheid. Vanaf nu moeten vliegtuigmaatschappijen hun passagiers compenseren tot wel 600 euro per persoon als zij de dupe zijn van vertraagde of geannuleerde vluchten wegens stakingen door vliegtuigpersoneel. Deze uitspraak versterkt de rechten van Europese vliegpassagiers. Vliegtuigmaatschappijen kunnen een golf van claims verwachten, aangezien deze uitspraak ook geldt voor eerdere stakingen.”

Duizenden zaken heropend

AirHelp zal duizenden zaken rondom dit thema gaan heropenen en opnieuw claims voor compensatie indienen voor gedupeerde vliegpassagiers bij de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappijen.

“We zullen al onze klanten die door deze uitspraak beïnvloed worden de komende dagen gaan informeren. Daarnaast adviseren wij uiteraard ook alle andere door stakingen gedupeerde passagiers om eveneens hun recht op financiële compensatie uit te oefenen. Het is onze missie om te vechten voor de rechten van vliegpassagiers en iedereen te helpen de compensatie te krijgen waar zij recht op hebben. Ook als we daarvoor naar de rechter moeten.”

Vliegproblemen? Dit zijn je rechten

Bij een vertraagde of geannuleerde vlucht, en in gevallen van een overboekte vlucht, kunnen passagiers recht hebben op compensatie tot wel 600 euro persoon. Voorwaarde is dat de luchthaven van vertrek zich in de EU bevindt of dat de luchtvaartmaatschappij in de EU is gevestigd. Daarnaast moet de vertraging zijn veroorzaakt door de luchtvaartmaatschappij. De compensatie moet worden geclaimd binnen drie jaar na de datum van de vertraagde vlucht. Buitengewone omstandigheden, zoals een storm of medische noodgevallen, stellen een luchtvaartmaatschappij vrij van hun verplichting tot compensatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats