Clicky


71-jarige man veroordeeld voor insteken op politieagenten

71-jarige man veroordeeld voor insteken op politieagenten
17-04-2018 16:32 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

MAASTRICHT - Een 71-jarige man is dinsdag door rechtbank Limburg veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf, waarvan 24 maanden voorwaardelijk, met aftrek van het voorarrest van ruim 3 maanden. De nu 71-jarige man heeft op 7 mei 2016 in de tuin van zijn woning in Bunde met een mes ingestoken op agenten. 

De persoonlijke omstandigheden van de man zijn voor de rechtbank aanleiding om hem een zodanig milde straf te geven dat hij niet terug naar de gevangenis hoeft.

De agenten troffen in de nacht van 6 op 7 mei 2016 een dronken doorgedraaide man aan. Hij stond in zijn achtertuin met een lange bijl in zijn ene en een scherp mes in zijn andere hand. De agenten wilden hem aanhouden, want zij konden niet tot hem doordringen of hem op een ander manier te bewegen tot rust te komen. De man heeft vervolgens voortdurend met het mes gestoken richting de agenten. Eén van hen werd bijna geraakt in zijn hals en/of hoofd. Twee anderen werden gestoken, één in zijn been, de ander in zijn arm.

Het letsel van de agenten viel relatief gezien mee, maar het handelen van de verdachte levert wel telkens een poging tot zware mishandeling op. De agent die de man met een schild tegen een muur fixeerde, werd bijna geraakt in zijn hals en/of hoofd. Dat levert een poging tot doodslag op. Door met een mes en een bijl in de richting van de agenten te steken en te zwaaien is er ook nog sprake van bedreiging.

De officier van justitie had een celstraf van 21 maanden geëist. De rechtbankkomt tot een milde straf. De man heeft geen strafblad en wordt door zijn omgeving als een rustig en behulpzaam mens beschreven. Onder allerlei stressfactoren kon hij zijn handelen echter niet goed meer sturen op 7 mei 2016 met dit vreselijke incident als gevolg. De persoonlijke omstandigheden van de verdachte maken dat hij niet meer naar de gevangenis terug hoeft. Hij moet zich wel aan een alcoholverbod houden en hij moet schadevergoedingen betalen aan twee agenten, zij het niet zoveel als gevraagd. Twee andere vorderingen worden niet toegewezen.