'Maritieme beveiligers vallen onder Defensie'

'Maritieme beveiligers vallen onder Defensie'
17-04-2018 12:30 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De inzet van particuliere beveiligers op koopvaardijschepen zou onder het ministerie van Defensie moeten vallen en niet onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Dat schrijft de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) in een brief aan de leden van de Eerste Kamer. De Tweede Kamer steunde in maart een initiatiefwetsvoorstel waarin de inzet van gewapende particuliere maritieme beveiligers aan boord van Nederlandse Koopvaardijschepen wordt toegestaan. De beveiligers moeten de schepen beschermen tegen piraterij.

Volgens SMV, onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven, zijn de verantwoordelijkheden in dit wetsontwerp niet helder beschreven. De stichting vindt het terecht dat maritieme beveiligers mogen worden ingezet, maar vindt het vreemd dat de inzet niet onder de verantwoordelijkheid valt van de minister van Defensie.

De SMV adviseert ook om de particuliere maritieme beveiligingsbedrijven te laten certificeren door Defensie. "In onze ogen zou er eigenlijk geen verschil moeten zijn of er militairen of een gecertificeerd beveiligingsbedrijf voor deze activiteiten worden ingezet", vindt de stichting.

Verder moeten de verhoudingen helder zijn. "De kapitein moet verantwoordelijk zijn voor de navigatie en de beveiligers voor de veiligheid van de opvarenden en goederen aan boord van het schip en het schip zelf."ACTUEEL

Vanwege stiptheidsacties van Franse douaniers zijn er lange wachttijden in Calais. Check hieronder de actuele wachttijden.

Actuele wachttijden

Truckoccasions

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier