Clicky


Almeerse VVD'er hackte naaktbeelden van vlogster Laura Ponticorvo

Almeerse VVD'er hackte naaktbeelden van vlogster Laura Ponticorvo
17-04-2018 10:36 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Almeerse VVD'er die heeft bekend dat hij naaktbeelden stal uit de computers van bekende Nederlanders, wordt uit de partij gezet. De VVD spreekt van een "walgelijke'' affaire, waar zij "geen woorden voor'' heeft.

Het hoofdbestuur van de VVD wacht het strafrechtelijk onderzoek in de zaak niet af, maar grijpt nu al in. Verdachte Mitchell van der K. heeft zijn daden tegen de partij toegegeven. Bovendien heeft de man eerder tegen de Almeerse VVD gelogen over de kwestie. Hij gaf in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen te kennen dat hij zijn gemeenteraadszetel niet zou innemen, maar verzweeg waarom niet. Van der K. stond op een verkiesbare plaats.

De eerste man van de Tweede Kamerfractie van de VVD, Klaas Dijkhoff, vindt dat de partijvoorzitter goed heeft ingegrepen. "Dit is het enige wat je als partij kunt doen: duidelijk maken dat dit niet bij ons past en royeren.'' Hij vindt het erg voor de VVD, "maar natuurlijk vooral voor die vrouwen''.

De 33-jarige Van der K. heeft tegen De Telegraaf toegegeven computers van tientallen vrouwen te hebben gehackt op zoek naar naaktfoto’s en video’s. In veel gevallen bemachtigde hij inderdaad zulk beeldmateriaal, onder anderen van vlogster Laura Ponticorvo en oud-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo.

Moreira de Melo is opgelucht dat de man is opgepakt. "Het nieuws dat ik slachtoffer ben geweest van dezelfde hacker als Laura Ponticorvo lijkt gelukkig heftiger dan het is", schrijft ze op Twitter. "Hij had foto's van mij op zijn computer(s), maar die stonden ook al openbaar op mijn twitter."

De politie hield Van der K. eind februari aan op verdenking van computervredebreuk. Onderzoek na een aangifte van een vrouw uit Zwanenburg had aan het licht gebracht dat hij haar iCloud had gehackt en privémateriaal verspreid. Van der K. bleek op nog minstens 187 andere accounts te hebben ingebroken.

Op zijn computers, telefoons en gegevensdragers werden 30.000 ,,privébeelden van derden'' gevonden. De politie kon een aantal slachtoffers identificeren "omdat zij in de publieke belangstelling staan''. Nog eens dertig van hen deden vervolgens aangifte.