Nieuwe 80 tons opritten voor Manoovr met gieksleuf

Nieuwe 80 tons opritten voor Manoovr met gieksleuf

WIJCHEN - De Nooteboom Manoovr generatie heeft nieuwe maatstaven gezet voor het vervoer van zware machines. De nieuwste uitbreiding hierin zijn de 4-, 5-, en 6-assige uitschuifbare Manoovr semidiepladers met gieksleuf speciaal voor het vervoer van onder andere grondverzet- en bouwmachines.

Om deze zware machines, tot wel 80 ton, op de laadvloer te kunnen laden, heeft Nooteboom hiervoor speciale ‘Heavy Duty’ opritten ontwikkeld. Deze opritten zijn elk afzonderlijk geschikt voor 20 ton wieldruk. Het technisch laadvermogen van een 6-assige uitschuifbare Manoovr semidieplader, type MPL-97-06(VU), bedraagt 75,5 ton. Met de toepassing van deze nieuwste opritten kan het laadvermogen optimaal worden benut. Het doordachte ontwerp en de speciale vorm van het einde van de opritten biedt een hellingshoek van slechts 10 graden, waardoor het op- en afrijden van lading wordt vergemakkelijkt. 

De 80 tons opritten

Het wettelijk laadvermogen van de 6-assige uitschuifbare Manoovr semidieplader met gieksleuf  verschilt per land. In Nederland bedraagt dit 75,5 ton bij 80 km/u op kenteken. In Duitsland is dit met een § 70 StVZO ontheffing twee ton lager, vanwege de beperking tot 35 ton voor een 4-assige trekker in Duitsland. Dus slechts 23 ton koppeldruk in plaats van 25 ton. In Frankrijk is dit met een Categorie 3 ontheffing, net als in Nederland, ook 75,5 ton.

Om machines tot 80 ton veilig en efficiënt op de Manoovr semidieplader te laden, ontwikkelde Nooteboom deze Heavy Duty opritten. Maar om dergelijke zware machines te laden en te vervoeren, is naast de opritten ook de achterzijde van de Manoovr extra sterk uitgevoerd. Zowel links als rechts van de gieksleuf mag de vloer met 30 ton belast worden, dus totaal 60 ton. Dit op een oppervlakte van slechts 30 x 30 centimeter! Onder de achterzijde van de oplegger kunnen Heavy Duty hydraulische steunpoten worden gemonteerd, eveneens elk met een draagkracht van 30 ton, dus 60 ton totaal.

Een voorbeeld met enkele types uit het omvangrijke leveringsprogramma van Caterpillar die uitstekend met de Manoovr semidieplader met gieksleuf kunnen worden vervoerd. Een vergelijk tussen de types 336F, 352F en de zware 374F. Tot enkele jaren geleden was de 39 ton zware 336F een gewone lading voor een semidieplader. Deze machine is tot het dak van de cabine 3,16 meter hoog. Daarmee bleef de totale hoogte onder 4,20 meter.

Met een gewicht van 51 ton is de 352F een slag zwaarder. Omdat dit type tot het cabinedak 3,37 meter hoog is, lukt het met een oudere semidieplader al niet meer om binnen de toegestane hoogte van 4,25 meter te blijven. Dankzij de lage laadvloer, kan de Manoovr semidieplader deze Caterpillar moeiteloos vervoeren. Ook met de breedste rupsen blijft deze machine binnen de 3,50 meter. Uitermate geschikt dus voor een ‘gewone’ 100-tons jaarontheffing.

Maar een Manoovr kan nog veel zwaardere machines laden. De Caterpiller 374F is een machtige machine met een gewicht van 73 ton. De 6-assige Manoovr kan – dankzij de brede gieksleuf – ook deze machine laden en vervoeren waar voorheen een 4-assige pendelasdieplader met 2-assige Interdolly noodzakelijk was. Uit dit voorbeeld blijkt de enorme vooruitgang. 

Innovatie zit ogenschijnlijk vaak in kleine veranderingen. De nieuwe opritten, de extra sterke achterzijde van het laadvlak en de hydraulische Heavy Duty steunpoten,  maken de Manoovr met gieksleuf echter tot de nieuwe maatstaf in deze klasse. De nieuwe opritten zijn leverbaar op de 4-, 5- en 6-assige Manoovr met een gieksleuf.

Vloerbelasting Manoovr met gieksleuf

De laadvloer van de Manoovr is sterker dan welke semidieplader dan ook. De uitschuifbare hoofdligger van de Manoovr wordt per voertuig uitgerekend voor het maximale laadvermogen. Het platform van de Manoovr kan zeer zware lasten ondersteunen, waarbij de achterzijde van de oplegger tot zelfs 30 ton per  zijde overrijdbaar of belaadbaar is. Bovenstaande tekening uit de Manoovr handleiding laat met behulp van kleurvlakken aan de chauffeur exact zien wat de belasting mag zijn.


Nooteboom ontvangt Heavies Award voor ‘Innovation of the Year’

missing-image WIJCHEN - In de categorie ‘Trailer Medium Weight’ (3-5 assen) heeft de jury Nooteboom gekozen als winnaar van de ’Innovation of the Year Award’ voor de Manoovr semidieplader met gieksleuf en 80 tons opritte...

Nooteboom Manoovr ideale transportoplossing voor Liebherr LTM 1450-8.1

missing-image WIJCHEN - Voor het vervoer van kraanballast binnen de 100 tons wetgeving biedt Nooteboom twee ideale transportoplossingen: De vlakke Ballasttrailer met countersteering en de nieuwste Manoovr Ballasttrailer. Sinds de introductie va...

Nooteboom wint belangrijke Europese patentzaak

missing-image WIJCHEN - Van de eerste uitzwenkbare dieplader met pendel-as tot de MANOOVR: de toch al lange lijst met innovaties bij Nooteboom groeit nog altijd. Daarmee groeit ook het belang van een goede bescherming van slimme uitvindingen. P...

Nieuwste Nooteboom Manoovr semidieplader voor Van Wijgerden Transport

missing-image Rinus van Wijgerden is al 30 jaar een trouwe klant bij Nooteboom Trailers. Van Wijgerden loopt altijd voorop met zijn investeringen in innovatieve transportoplossingen. Dat was bij de EURO-PX dieplader, de MULTI-PX semi-dieplader ...

Nooteboom MANOOVR wint SV Innovation Award 2015

missing-image AMSTERDAM - Koninklijke Nooteboom Trailers heeft de SV Innovation Award 2015 gewonnen. Hun MANOOVR scoorde volgens de vakjury met name het hoogst op het onderdeel 'vernieuwing voor de gebruiker'. De prijs werd tijdens de o...

Transportrisico

Rijverboden

maandag 24 september t/m zondag 30 september:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!


Meer rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!