Transport Online - Haley: VS 'klaar om te gaan' bij gifgasaanval

Haley: VS 'klaar om te gaan' bij gifgasaanval

Haley: VS 'klaar om te gaan' bij gifgasaanval
14-04-2018 20:32 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/DPA

NEW YORK - De Verenigde Staten zijn bereid opnieuw in actie te komen als de Syrische regering weer chemische wapens gebruikt. Dat suggereerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad.

Haley zei dat haar land meent het Syrische chemischewapensprogramma een zware slag te hebben toegebracht. De diplomate zinspeelde erop dat de VS desnoods opnieuw zullen ingrijpen. "Als het Syrische regime dit gifgas nogmaals gebruikt, zijn de Verenigde Staten klaar om te gaan.''

De Russische VN-gezant uitte felle kritiek op de aanval op Syrië. Vasili Nebenzja stelde dat de Amerikanen en hun bondgenoten het internationale recht aan hun laars lappen. Zij zouden de Veiligheidsraad negeren en daarmee het gezag van het orgaan ondermijnen. Bovendien is er volgens de diplomaat geen bewijs dat een chemische aanval is uitgevoerd in Douma.

Een meerderheid van de landen in de Veiligheidsraad keerde zich tegen een Russische resolutie over de aanval. Die voorzag in een veroordeling van de "agressie tegen de Arabische Republiek Syrië door de Verenigde Staten en hun bondgenoten''. Naast Rusland stemden alleen China en Bolivia voor het voorstel. Acht landen waren tegen, vier anderen onthielden zich van stemming.

Een resolutie heeft negen stemmen nodig om goedgekeurd te worden. Ook kunnen de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk als permanente leden van het orgaan een veto uitspreken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions