Transport Online - Gevangenisstraffen tot twaalf jaar geëist vanwege drugstransporten

Gevangenisstraffen tot twaalf jaar geëist vanwege drugstransporten

Gevangenisstraffen tot twaalf jaar geëist vanwege drugstransporten
13-04-2018 17:05 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Amsterdam in een omvangrijk onderzoek naar drugstransporten (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen geëist die uiteenlopen van 6 maanden tot 12 jaar. De verdachten vormen samen een crimineel samenwerkingsverband (csv) dat zich, in het eerste kwartaal van 2016, heeft bezig gehouden met de import en handel in harddrugs. Het OM eiste bovendien vrijspraak voor twee van de vijftien verdachten die terechtstonden.

De verdachten zijn mannen in leeftijd tussen 32 en 62 jaar uit Leeuwarden, Amsterdam, Rotterdam, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Schiedam, Maassluis, Oud-Beijerland en twee van hen zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

Transportbedrijf als spil

De oorsprong van dit strafrechtelijk onderzoek van het Landelijk Parket van het OM, dat 26Riesling gedoopt is, ligt in informatie vanuit het Verenigd Koninkrijk over personen die zich zouden bezighouden met de handel in verdovende middelen. Diverse opgemerkte verdachte zaken en een Meld Misdaad Anoniem-melding uit 2015 over een persoon die grote drugstransporten zou organiseren samen met de eigenaar van een transportbedrijf in de regio Rotterdam vormden de daadwerkelijke  start van 26Riesling.

Dat legitieme transportbedrijf vormt de spil van het onderzoek. Het betreft een transportbedrijf met twee hard werkende eigenaren, chauffeurs en andere medewerkers die overdag reguliere transporten uitvoeren. Soms binnen, maar geregeld buiten de reguliere kantoortijden werden echter ook andere werkzaamheden verricht, vooral door de beide eigenaren.

Er waren geregeld besprekingen op kantoor over grote illegale drugstransporten,  forse geldbedragen, verstopplekken en kilo’s met het transportbedrijf als spil. In amper 2.5 maand tijd hebben de verdachten, in wisselende onderlinge samenstelling, 6 cocaïnetransporten georganiseerd en uitgevoerd. De aan de verdachten verweten deelnemingshandelingen vallen in de periode vanaf 24 januari 2016 tot en met 19 april 2016. Door ingrijpen van de politie is daaraan een eind gekomen.

Rolverdeling

De verschillende verdachten die deel uitmaken van het csv hadden allen zo hun taak. Gezamenlijk maakten zij het importeren van verdovende middelen in containers mogelijk. Daarbij moet worden gedacht aan onder meer de volgende rollen: leidinggeven, transporten organiseren om de verdovende middelen uit de containers te halen en naar groothandelaren distributeurs te vervoeren, activiteiten ontplooien via sleutelfiguren en zogenoemde ‘oogjes’ bij havenbedrijven om de transporten te verhullen voor de autoriteiten, containers die zijn opengebroken om de harddrugs eruit te halen weer netjes dichtlassen voor opname in het reguliere circuit et cetera.

Het csv maakte gebruik van de logistieke mogelijkheden die Nederland zo’n geliefd doorvoerland voor drugs maken, in- en exportkanalen naar veel landen over de hele wereld. Met de know-how en het materieel van een legaal transportbedrijf, onder een transportvergunning, was dat bedrijf van onmisbaar bij de grootschalige invoer van cocaïne.

Geld maakt blind

Tienduizenden kilo’s cocaïne stromen jaarlijks de havens van Antwerpen en Rotterdam binnen. Een kilo coke kost rond de 800 euro aan de grens met Colombia en kost tot 50.000 euro bij de eindgebruiker in Europa. Het verschil tussen die bedragen verdwijnt in de zakken van degenen die de coke invoeren, vervoeren en afzetten. Daarmee houden ze de productie in Zuid-Amerika, waar mensen onder vreselijke omstandigheden de cocaïneblokken produceren, in stand. En daarmee houden ze in stand dat de verslaafde eindgebruiker, die vaak niet in staat is zijn verslaving te financieren, vervalt in (kleine) criminaliteit.

Het onderzoeksdossier kenmerkt zich door ondermijning, vermenging van boven en onderwereld, facilitators, corruptie, pgp-communicatie, legale en illegale bedrijven, witwassen en vage financiële constructies. 26Riesling draait om een netwerk van personen, half boven en half onderwereld, waar snel en illegaal groot geld verdiend wordt. Het lijkt meer geluk dan wijsheid dat we in dit onderzoek niet het grove geweld hebben gezien waar dit soort zaken ook geregeld mee gepaard gaat. Dat beseffen verdachten ook. Enkele verdachten hebben zich grotendeels op hun zwijgrecht beroepen, omdat ze zelf aangeven bang te zijn voor represailles.

De drugsproblematiek vormt een enorm maatschappelijk probleem, waaraan politie en justitie de handen vol hebben.

Criminelen zelf hebben geen oog voor de maatschappelijke gevolgen en impact, maar handelen volgens het OM alleen maar uit eigen winstbejag: Geld maakt blind.

De import en handel in verdovende middelen, diverse cocaïnetransporten, hebben ook de leden van het crimineel samenwerkingsverband in dit onderzoek geen windeieren gelegd: onderzoek heeft uitgewezen dat ze in het bezit zijn van grote geldbedragen, dure auto’s, huizen in het buitenland, dure horloges en andere luxe artikelen.

Signaal

Het OM is de mening toegedaan dat er een stevig signaal moet uitgaan naar degenen die het drugsprobleem veroorzaken: De samenleving heeft daar recht op. Een signaal waaruit blijkt dat georganiseerde invoer van drugs, met alle mogelijke achterliggende criminaliteit, niet wordt geaccepteerd. Forse strafeisen van 12, 10, 9, 6 (3x) en 4 jaar en 40, 24 (2x) en 6 maanden (3x) zijn in dit onderzoek op hun plaats en moeten een afschrikkend effect hebben. Een signaal naar criminelen: als je je inlaat met dit soort zware georganiseerde criminaliteit, dan loop je de kans een substantieel deel van je leven tussen vier muren door te brengen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions