Veel verkeersongelukken veroorzaakt door slaapgebrek

Veel verkeersongelukken veroorzaakt door slaapgebrek
23-03-2010 09:23 | Ongevallen | auteur de redactie
LEIDEN - De wisseling van winter- naar zomertijd levert geen extra gevaar op voor de veiligheid van het verkeer. Dit heeft de Nederlandse vereniging voor Slaap- /Waak Onderzoek (NSWO) vastgesteld na onderzoek van het aantal geregistreerde verkeersongevallen in de periode 1998 - 2008. Eerder was gesuggereerd dat de overgang naar de zomertijd tot meer verkeersongevallen zou kunnen leiden in de dagen na de klokverschuiving.

De NSWO heeft dit onderzoek uitgevoerd om de aandacht vestigen op verkeersveiligheidsproblemen door slaapstoornissen en slaaptekort tijdens de vijfde Nationale Slaapdag op 27 maart a.s. Slaperigheid vormt namelijk een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen.

Verkeersongelukken door slaperigheid
Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer twintig procent van de bevolking over slaaptekort en overmatige vermoeidheid overdag klaagt. Oorzaken van slaperigheid in het verkeer zijn slaapstoornissen en slaapmiddelengebruik. Ook mensen die na een nachtdienst of met een jetlag in de auto stappen hebben ook een vergroot risico op het krijgen van een verkeersongeval.

Uit vele internationale studies blijkt dat personen met een aantoonbaar verstoorde slaap of slaapgebrek een 1,2 tot 2 maal grotere kans hebben op het krijgen van een verkeersongeval, in vergelijking met gezonde personen. Uit Amerikaanse studies blijkt dat persoonlijk letsel, overlijden en materiële schade door ongevallen veroorzaakt door slaperigheid in de miljarden loopt.

Grootste verkeersonveiligheid door slaapapneu en narcolepsie De slaapaandoeningen die het hoogst scoren op de lijst van verkeersonveiligheid zijn slaapapneu en narcolepsie. Voor slaapapneu en narcolepsie zijn er daarom wettelijke bepalingen die het besturen van motorvoertuigen verbieden totdat deze slaapstoornissen goed behandeld zijn.

Men schat dat 1-4% van de bevolking lijdt aan slaapapneu en 1 per 2000 (0,05%) aan narcolepsie. Schattingen wijzen uit dat ca. 40% van hen nog niet is gediagnosticeerd. Overigens houden de meeste patiënten met slaapapneu zich niet aan de wettelijke voorschriften voor deelname aan gemotoriseerd verkeer.

Ongevallen beroepschauffeurs vaak door slaperigheid
Ongevallen met vrachtwagens worden vaak door slaperigheid veroorzaakt. Veel beroepschauffeurs lijden aan overgewicht. Slaapapneu komt vooral voor bij lijders aan obesitas en bij mensen waar slaapapneu in de familie zit. Het is daarom verbazingwekkend dat deze beroepsgroep niet veel stringenter op apneu wordt gescreend.

Slaapmiddelen in het verkeer
In Nederland gebruiken ca 1,5 miljoen mensen af en toe een slaaptablet en zijn ca 750.000 hieraan verslaafd. Uit onderzoek met jong volwassenen blijkt er een twee maal grotere kans is op een verkeersongeval na het nemen van slechts 1 slaaptablet. Uit recent Nederlands onderzoek komt naar voren dat de meeste slaapmiddelen, dus ook de zogenaamd kortwerkende inslaappillen, een vergrote kans geven op een verkeersongeval. Tot vijftien uur na inname van een kortwerkende slaappil is een negatieve invloed op het rijgedrag meetbaar.


Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden