Clicky

 'Europese Arbeidsinspectie moet hard kunnen optreden tegen grensoverschrijdende schijnconstructies'

'Europese Arbeidsinspectie moet hard kunnen optreden tegen grensoverschrijdende schijnconstructies'
12-04-2018 17:41 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De nieuwe Europese Arbeidsinspectie moet stevig kunnen optreden tegen grensoverschrijdende schijnconstructies en andere vormen van uitbuiting. Geef die inspectie daarom een sterk mandaat. Dat zei FNV-voorzitter Han Busker vanmiddag tegen Eurocommissaris Marianne Thyssen tijdens een bijeenkomst bij de SER (Sociaal-Economische Raad).

Grensoverschrijdende misstanden met sociale dumping, misbruik en fraude zijn momenteel in Europa aan de orde van de dag. Sluwe bedrijven maken misbruik van verschillen tussen landen door buitenlandse werknemers onder te betalen en sociale premies te ontduiken.

Schijnconstructies worden zo tot verdienmodellen die de positie ondergraven van vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers, scheepsbouwers en andere beroepsgroepen.

Ketens van uitbuiting

In de huidige opzet krijgt de nieuwe inspectie - voluit European Labour Authority (ELA) – vooral als taak om informatie te verzamelen en de samenwerking tussen landen te versimpelen. De Europese vakbeweging vreest dat dit onvoldoende is om de internationale ketens van uitbuiting te breken.

Wat de FNV en de andere Europese bonden graag willen, is een sterk mandaat om factfinding missies uit te kunnen voeren in lidstaten, de mogelijkheid voor vakbonden en werkenden om misstanden direct te melden en snelle reactie op meldingen en openbaarheid van de uitkomsten

Han Busker: "Met een sterk mandaat kan deze nieuwe inspectie een waardevolle en noodzakelijke bijdrage leveren aan het beschermen van werknemersrechten, het borgen van onze sociale zekerheid en het creëren van een eerlijk speelveld op onze arbeidsmarkten."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions