OPCW: novitsjok gebruikt bij aanslag Skripal

OPCW: novitsjok gebruikt bij aanslag Skripal
12-04-2018 14:19 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) heeft bevestigd dat begin maart in het Zuid-Engelse Salisbury het gif novitsjok is gebruikt bij een moordaanslag op een uitgeweken voormalige Russische spion en diens dochter. De OPCW heeft daarmee bevestigd wat Britse onderzoekers al hadden vastgesteld.

Novitsjok is een tijdens de Sovjet-Unie ontwikkeld chemisch wapen. De slachtoffers die ermee in aanraking zijn gekomen, Skripal, zijn dochter en een politieagent, hebben het allemaal overleefd. Londen voert het feit dat dit zenuwgas oorspronkelijk uit de Sovjet-Unie komt aan als aanwijzing dat het Kremlin achter de aanslag zou zitten. De OPCW laat zich niet uit over waar het in Salisbury gebruikte type novitsjok vandaan komt.

Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag. Het land beklemtoont geen enkele reden te hebben om zo'n merkwaardige aanslag te laten plegen. Sergej Skripal verbleef al sinds 2010 in Engeland.

Woordvoerster Maria Zacharova van het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken trekt het OPCW-rapport in twijfel. Moskou heeft reden te denken dat het een voortzetting is van de Britse poging Rusland in diskrediet te brengen. Volgens haar kunnen conclusies pas geloofwaardig worden als ook Russische experts toegang hebben gekregen tot het onderzoek. Onderminister Sergej Riabkov zei tegen persbureau TASS niet te willen reageren voordat hij het rapport goed heeft bestudeerd.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,793
Diesel1,485

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden