Transport Online - Brussel op de bres voor boeren

Brussel op de bres voor boeren

Brussel op de bres voor boeren
12-04-2018 11:53 | Binnenland | auteur ANP

BRUSSEL - Supermarkten moeten boeren, vissers, coöperaties en andere leveranciers van bederfelijke levensmiddelen op tijd gaan betalen. Ook mogen ze bestellingen niet meer op het laatste moment annuleren of contracten zomaar veranderen. Bij overtredingen krijgen toezichthouders in de lidstaten de bevoegdheid boetes op te leggen.

De Europese Commissie wil hiermee een einde maken aan oneerlijke handelspraktijken, zodat "kwetsbare’’ landbouwers meer zekerheid en bescherming krijgen. Zij hebben veel minder onderhandelingsmacht dan de grote supermarktketens en maar weinig andere opties om hun producten te slijten. De commissie verwacht geen hogere prijzen.

Onverkochte levensmiddelen mogen niet zomaar worden teruggestuurd en leveranciers hoeven alleen mee te betalen aan reclamecampagnes als dat is afgesproken. Uit angst afnemers te verliezen, zijn sommige boeren bang aan de bel te trekken. Daarom komt er een vertrouwelijke klachtenprocedure.

"Het voorstel van vandaag gaat in wezen over eerlijkheid, over een stem geven aan de stemlozen, over rechtvaardigheid voor wie, buiten zijn schuld, het slachtoffer is van een zwakke onderhandelingspositie’’, aldus EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

De Nederlandse land- en tuinbouworganisatie LTO is positief over het voorstel, maar noemt de reikwijdte "beperkt''. De belangenclub denkt dat de eigen onderhandelingen met supermarktketens de leveranciers meer oplevert. "We verwachten dat dit meer en eerder effect heeft dan wetgeving'', laat een woordvoerder weten.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,627
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions