Clicky

 
Transport Online - Bedrijfsbestelwagens gemiddeld acht jaar oud

Bedrijfsbestelwagens gemiddeld acht jaar oud

Bedrijfsbestelwagens gemiddeld acht jaar oud
11-04-2018 09:19 | Financieel | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Bedrijfsbestelwagens waren begin 2017 gemiddeld 8 jaar oud, bijna 2 jaar ouder dan in 2010. Bestelwagens op naam van particulieren waren gemiddeld twee keer zo oud. Met bedrijfsbestelwagens werd in 2016 gemiddeld 19 duizend kilometer gereden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Begin 2017 waren er in Nederland 851 duizend bestelauto’s in bezit van een bedrijf. De gemiddelde leeftijd van deze bedrijfsbestelwagens groeide in vergelijking met 2010 met 25 procent naar 8 jaar. Deze toename heeft onder andere te maken met de afgenomen verkoop van nieuwe bestelauto’s na het uitbreken van de crisis in 2008. Van de bedrijfsbestelwagens heeft 96 procent een dieselmotor.

De gemiddelde leeftijd van bestelauto’s op naam van particulieren (in totaal 94,4 duizend)nam in de periode 2010-2017 beduidend sterker toe: met 38 procent. Begin 2017 zijn deze bestelwagens gemiddeld 16 jaar oud.

Bedrijfsbestelwagens in de landbouw, bosbouw en visserij het oudst

De meeste bestelauto’s staan op naam van bouwbedrijven en bedrijven in de groot- en detailhandel. Gemiddeld zijn deze 7,9 jaar oud. Bestelauto’s op naam van bedrijven in de energievoorziening en bedrijven binnen de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten zijn gemiddeld het jongst (4,1 en 5,9 jaar oud). De branches met gemiddeld de oudste bedrijfsbestelwagens zijn landbouw, bosbouw en visserij (11,1 jaar) en cultuur, sport en recreatie (10,8 jaar).

De gemiddelde leeftijd van bedrijfsbestelwagens nam in de periode 2010-2017 het minst toe in de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten, namelijk met 8,1 procent. Met een toename van 51 procent steeg de gemiddelde leeftijd van bestelauto’s van financiële instellingen het sterkst.

Bestelwagens in Randstad en midden van land jonger

De gemiddelde leeftijd van bestelauto’s ligt hoger in de periferie dan in de Randstad en het midden van het land. Daarnaast geldt voor elke provincie dat de gemiddelde leeftijd van bestelauto’s in sterk en zeer sterk stedelijke gebieden lager is dan op het platteland (weinig, matig en niet-stedelijke gebieden). 

De oudste bestelwagens staan geregistreerd op de waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Bestelwagens zijn daar gemiddeld 14 en 13 jaar oud. De nieuwste bestelwagens zijn te vinden in de gemeenten Bunnik en Duiven, waar ze respectievelijk 5 en 6 jaar oud zijn.

Bestelwagens vervoer en opslag rijden gemiddeld meeste kilometers

Met alle bedrijfsbestelwagens werd in 2016 gemiddeld 19 duizend kilometer afgelegd. Bedrijven in de vervoer- en opslagbranche legden in 2016 de meeste kilometers af met hun bestelwagens, gemiddeld 30,8 duizend kilometer. Met gemiddeld 12,5 duizend kilometer reden de bedrijfsbestelwagens binnen de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten het minst. 

Particulieren legden met hun bestelwagen gemiddeld nog minder kilometers af, namelijk 12,3 duizend.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,068
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden