Transport Online - Westen en Rusland tegenover elkaar in VN-raad

Westen en Rusland tegenover elkaar in VN-raad

Westen en Rusland tegenover elkaar in VN-raad
10-04-2018 23:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft geen overeenstemming kunnen bereiken om te achterhalen of er opnieuw chemische wapens zijn gebruikt in Syrië en welk team specialisten dat moet gaan onderzoeken. De VS met westerse bondgenoten en Rusland kwamen niet tot elkaar.

Rusland sprak zijn veto uit over het Amerikaanse voorstel te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de gewraakte luchtaanvallen in Syrië. Twaalf leden van de raad, onder wie de Nederlandse afgevaardigde, stemden in met de resolutie. Bolivia koos de kant van de Russen, die vinden dat de Syrische regering-Assad al is veroordeeld, en China onthield zich.

"Deze resolutie is wel het minste wat de raad kan doen als reactie op de aanval', zei de Amerikaanse vertegenwoordigster Nikki Haley, met een verwijzing naar het inzetten van dodelijk gifgas in de Syrische stad Douma. De VS en andere westerse mogendheden overwegen een militaire vergeldingsactie.

Een Russisch tegenvoorstel voor nieuw onderzoek, met reportage aan de VN en pas dan beantwoording van de schuldvraag door de raad, haalde het vervolgens ook niet. Zeven leden waren tegen, zes voor en twee onthielden zich van stemmen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen