Clicky

 
Transport Online - 'Huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht'

'Huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht'

'Huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht'
10-04-2018 10:40 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De huizenprijzen stijgen dit jaar sneller dan eerder werd gedacht. Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorspelt dat huizen in 2018 gemiddeld 8 procent duurder worden ten opzichte van vorig jaar. Aanvankelijk hielden kenners van de bank rekening met een stijging van 6 procent.

Dat de voorspelling naar boven is bijgesteld, komt door de onverwacht hoge prijsstijging in februari. In die maand lagen huizenprijzen gemiddeld 9,5 procent hoger dan een jaar eerder, de snelste prijsstijging in zeventien jaar. Huizenprijzen komen daardoor dicht bij het niveau van voor de financiële crisis in 2008.

De snelle prijsstijgingen vallen samen met een krap woningaanbod. Doordat er steeds minder te koop staat, is het aantal woningaankopen in januari en februari voor het eerst in jaren afgenomen. De analisten van ABN AMRO verwachten dat dit aantal in heel 2018 met 5 procent daalt. Ook het jaar daarna nemen woningaankopen waarschijnlijk met 5 procent af.

"De woningmarkt is gespannen. Kopers hebben steeds minder keuze, omdat het aantal te koop staande woningen gestaag daalt. Dus om kans te maken op een koophuis, moeten ze hoger bieden'', zo verklaart ABN-econoom Philip Bokeloh de stijging van de prijzen.

Nederland is in internationaal opzicht een van de landen met de sterkste prijsstijgingen. In het laatste kwartaal van vorig jaar namen de huizenprijzen hier met 8,3 procent toe. Internationaal was dat 4,6 procent. Alleen in Ierland stegen de prijzen harder, aldus de bank.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions