Transport Online - Joelia Skripal uit ziekenhuis naar veilig oord

Joelia Skripal uit ziekenhuis naar veilig oord

Joelia Skripal uit ziekenhuis naar veilig oord
10-04-2018 09:58 | Buitenland | auteur ANP

SALISBURY - De Russische Joelia Skripal heeft maandagavond het ziekenhuis in het Zuid-Engelse Salisbury verlaten na begin maart besmet te zijn geraakt door een uitzonderlijk soort zenuwgas. Ze is naar "een veilige plek'' overgebracht, meldde de BBC dinsdag. De 33-jarige vrouw is dochter van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal (66), die net als Joelia onverwacht goed herstelt van de aanval met het middel novitsjok.

Een behandelend arts van het Salisbury District Hospital zei dat Sergej langzamer herstelt dan zijn dochter, maar dat ze hoopt dat Sergej op den duur ook hersteld het ziekenhuis verlaat. De Russische ambassade in Londen heeft Joelia met haar herstel gefeliciteerd. De ambassade eiste daarbij overtuigend bewijs dat ze uit vrije wil is ondergedoken.

De ambassade keert zich ook tegen de mogelijkheid dat Sergej en Joelia Skripal onder een schuilnaam worden ondergebracht in bijvoorbeeld de VS of Canada. Dan zou hun versie van de gebeurtenissen waarschijnlijk altijd geheim blijven, aldus de diplomatieke post. De internationale gemeenschap zou alle reden hebben om dat ,,als een ontvoering te zien van de twee Russische staatsburgers, of in elk geval als hun isolatie''.

De Britse regering stelt dat het Kremlin achter de aanval moet zitten, maar heeft daar geen bewijzen voor. Rusland ontkent betrokkenheid en stelt dat het nergens op zou slaan de in 2010 bij een spionnenruil naar Engeland uitgeweken Skripal met novitsjok te bestoken.

De twee werden 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje bij een winkelcentrum in Salisbury. Ook een politieagent kwam met het chemisch wapen novitsjok in aanraking en lag weken in het ziekenhuis. Joelia was op 3 maart uit Moskou op bezoek bij haar vader gekomen. Een Russisch persbureau meldde dat Joelia overweegt in Engeland te blijven en asiel zou willen aanvragen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions