Clicky


Amsterdamse Noord-Zuidlijn rijdt op 22 juli

Amsterdamse Noord-Zuidlijn rijdt op 22 juli
05-04-2018 18:13 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse Noord-Zuidlijn gaat definitief op 22 juli rijden. De betrokken partijen hebben dit donderdag besloten. De metro, die Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt, rijdt echter wel met een aangepaste dienstregeling. Ook waarschuwt vervoersbedrijf GVB reizigers rekening te houden met kinderziektes, zoals verstoringen, die zich naar verwachting "zeker in het eerste half jaar'' voordoen.

Aanvankelijk was het de bedoeling in de spits twaalf keer per uur te rijden, maar dat wordt nu tien keer per uur. In de avonduren gaat de metro om de zeven tot acht minuten. De gemeente deed vorige maand al een voorstel tot het terugbrengen van de frequentie om onder meer de veiligheid te kunnen garanderen.

"It giet oan, maar de vlag gaat nog niet uit'', zei vervoerswethouder Pieter Litjens. "Dit blijft een project dat tot het allerlaatste moment razend spannend is.''

Vanaf 22 juli moet blijken hoe de Noord-Zuidlijn functioneert in samenhang met het bestaande netwerk. Dat kan niet vooraf worden getest. Het vervoersbedrijf verwacht dat dit niet probleemloos zal verlopen en houdt rekening met problemen in de actuele reisinformatie bij verstoringen of het tijdelijk uitvallen van een metro of zelfs de gehele lijn. Volgens GVB-directeur Alexandra van Huffelen is berekend door deskundigen dat het zou kunnen gaan om zo'n vier verstoringen per week van langer dan een half uur.

De komende tijd test het GVB de metrolijn nog uitgebreid met testreizigers. Al 16.000 mensen hebben zich aangemeld, maar er is nog plek voor meer.

Begin dit jaar concludeerden deskundigen na een onderzoek naar de haalbaarheid van de startdatum dat er nog veel moest gebeuren voordat de metro kan gaan rijden. De betrokken partijen zeiden donderdag dat ze er vertrouwen in hebben dat dit nu op een veilige manier kan.

De Maatschappij Voor Beter OV noemt het "voorbarig" om vast te houden aan 22 juli als startdatum. Storingen zijn zeker in het begin niet uit te sluiten en bij uitval door storingen is er te weinig alternatief openbaar vervoer, meent de reizigersclub. Ze roept het GVB, dat binnenkort de zeggenschap krijgt over de nieuwe metrolijn, op om tot uitstel te besluiten als de technische problemen niet op tijd zijn opgelost.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions