Transport Online - Verste ster ooit ontdekt

 


Verste ster ooit ontdekt

Verste ster ooit ontdekt
02-04-2018 20:08 | Buitenland | auteur ANP

BERKELEY - Wetenschappers hebben de verste ster ooit ontdekt. Die staat op maar liefst 9 miljard lichtjaar afstand van de aarde. Tot nu toe waren er wel complete sterrenstelsels en supernova's (ontploffende sterren) gezien op zulke afstanden, maar geen individuele, normaal schijnende sterren.

Individuele sterren zijn vanaf een afstand van ongeveer 100 miljoen lichtjaar niet meer van elkaar te onderscheiden. Het licht is daarvoor niet fel genoeg. Dat het nu wel kan, komt door de hulp van sterrenstelsels die tussen de ster en de aarde staan. Zij werkten als een soort loep en 'vergrootten' de ster meer dan tweeduizend keer. Dat licht werd opgevangen door de Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble.

De ster heeft de wetenschappelijke naam MACS J1149 LS1 gekregen, maar de ontdekkers noemen hem liever Icarus. Het is een zogeheten blauwe superreus. Zulke sterren zijn veel groter, zwaarder en heter dan onze zon, en ze kunnen een miljoen keer zo fel schijnen. De ontdekking staat in het wetenschapsblad Nature Astronomy.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,592
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden