Minder vrachtvervoer op Schiphol, meer op Maastricht

Minder vrachtvervoer op Schiphol, meer op Maastricht
30-03-2018 13:46 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL - De hoeveelheid vracht op de Nederlandse luchthavens (alleen op Amsterdam Schiphol en Maastricht Aachen) steeg in het vierde kwartaal licht met 1,4 procent tot 473 duizend ton. Echter, op Schiphol, waar 93 procent van alle vracht werd verwerkt, daalde de hoeveelheid vracht met bijna twee procent. Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor Luchtvaart van het CBS.

Op luchthaven Maastricht Aachen werd in het vierde kwartaal van 2017 bijna 33 duizend ton vrachtvolume afgehandeld, bijna 2 keer zoveel in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2016. Vooral de goederen die van en naar Europese niet-EU landen werden vervoerd, zijn in hoeveelheid sterk gestegen.

Ook het intercontinentale vrachtvervoer naar West-Azië en Oost-Afrika is op deze luchthaven sterk gestegen.

Grootste stijging vrachtvervoer binnen Europa

Voor Nederland wordt het vrachtvervoer door de lucht binnen Europa steeds belangrijker. Waar in 2013 ruim 11 procent van alle goederen van en naar andere Europese landen werd vervoerd, is dit geleidelijk opgelopen tot bijna 21 procent in 2017.

Zowel de luchtvaartmaatschappijen die in 2017 actief waren op Maastricht als op Schiphol vervoerden meer goederen binnen Europa.

De meeste goederen, 851 duizend ton in 2017, worden nog altijd van en naar Azië vervoerd. Noord-Amerika staat op nummer twee met 326 duizend ton. Europa volgt als derde herkomst/bestemming met 314 duizend ton.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden