Transport Online - NAVO stuurt zeven Russische diplomaten weg

NAVO stuurt zeven Russische diplomaten weg

NAVO stuurt zeven Russische diplomaten weg
27-03-2018 16:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De NAVO stuurt zeven Russische diplomaten weg. Hun accreditatie bij het westerse bondgenootschap wordt ingetrokken en die van drie anderen geweigerd. De permanente missie van Rusland bij de NAVO mag nog maximaal uit twintig mensen bestaan, tien minder dan nu het geval is.

NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft dat dinsdag gezegd. De maatregel is een reactie op de aanslag met zenuwgas op een voormalige dubbelspion in het Engelse Salisbury waar Moskou verantwoordelijk voor wordt gehouden. "Een roekeloze schending van de internationale normen'', aldus de Noor.

Hij hekelde het gebrek aan een "constructieve'' reactie uit het Kremlin op de aanslag. "Dit stuurt een duidelijk signaal aan Rusland dat er kosten en gevolgen zitten aan zijn onacceptabele en gevaarlijke gedragspatroon.’’ Volgens Stoltenberg zal het Russische inlichtingenwerk in NAVO-landen met de uitwijzing moeilijker worden.

Maandag besloten de VS, Canada en een groot aantal EU-landen, waaronder Nederland, om Russische diplomaten uit te zetten. Meer dan 25 NAVO-lidstaten en -bondgenoten hebben inmiddels in totaal ruim 140 Russische diplomaten uitgezet. De NAVO blijft evengoed vasthouden aan een benadering van afschrikking én dialoog met Moskou.

Rusland en de NAVO werken sinds begin jaren negentig samen, onder meer op het vlak van terrorismebestrijding. Ook in Afghanistan wordt samengewerkt. Sinds de Russische inlijving van de Krim in 2014 is het politieke overleg in de NAVO-Ruslandraad op een lager pitje gezet. Er wordt wel weer een nieuwe bijeenkomst gepland, aldus Stoltenberg.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,311

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions