Clicky


Trein Noord-Koreaanse delegatie verlaat Peking

Trein Noord-Koreaanse delegatie verlaat Peking
27-03-2018 09:41 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

PEKING - Een trein met daarin een hoge Noord-Koreaanse delegatie heeft dinsdagmiddag de Chinese hoofdstad Peking verlaten. Volgens verschillende anonieme bronnen zou de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf een bezoek aan het machtige buurland hebben afgelegd, als voorbereiding voor de topontmoeting die hij mogelijk houdt met de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap hoopt het bewind in Pyongyang dat het bezoek leidt tot betere betrekkingen tussen China en Noord-Korea. Yonhap heeft geen bevestiging dat Kim Jong-un zelf in de trein zit.

De krant South China Morning Post ziet het bewijs dat Kim China heeft bezocht in de trein zelf. Die is gepantserd en naar verluidt uiterst luxueus.

Kims grootvader Kim Il-sung gebruikte een trein als conferentieoord tijdens de Koreaanse oorlog en ook zijn vader reisde bij voorkeur over het spoor, in een konvooi van drie treinen. Hij reisde in de middelste, de eerste trein checkte of de sporen veilig waren en achteraan reisde zijn personeel.

De treinen van de dynastie zijn uitgerust met vergaderzalen, slaapkamers en ontvangstruimtes en bezitten moderne communicatie-apparatuur als satelliettelefoons en grote tv-schermen. Aan boord zouden ook levende kreeften en goede Franse wijnen zijn voor de culinaire verzorging van Kim.

Sinds hij in 2011 aan de macht kwam, is Kim voor zover bekend nog niet naar het buitenland gereisd.