Clicky


'Puigdemont aangehouden aan Duitse grens'

'Puigdemont aangehouden aan Duitse grens'
25-03-2018 13:25 | Buitenland | auteur ANP

MADRID - De Catalaanse separatistische ex-premier Carles Puigdemont is zondag aan de Deens-Duitse grens door de politie aangehouden. De Duitse politie beraadt zich over de positie van de roemruchte politicus naar aanleiding van een Europees aanhoudingsbevel dat tegen hem is uitgevaardigd. Dit heeft zijn advocaat, Jaume Alonso Cuevillas tegen Spaanse media gezegd en de Duitse politie in Kiel heeft de aanhouding bevestigd.

Puigdemont is met de auto onderweg van Denemarken naar Hamburg, waar hij verder naar België wil reizen. Hij was donderdag en vrijdag in Finland voor onder meer een lezing aan de universiteit van Helsinki. Alonso Cuevillas zei eerder dit weekend dat Puigdemont zich bij de Finse politie zou melden, maar de Catalaanse politicus verdween.

Puigdemont week eind oktober samen met vier ex-ministers naar België uit, nadat zijn pogingen Catalonië af te scheiden volkomen mislukt waren. De Spaanse justitie heeft geprobeerd hem door België te laten uitleveren, maar dat is in juridisch getouwtrek vastgelopen. Madrid trok het Europese aanhoudingsbevel weer in. Maar nu is het weer van stal gehaald, omdat Puigdemont zich buiten België bevindt.

De separatist wordt in Spanje gezocht wegens een reeks strafbare feiten, gepleegd toen hij als regiopremier in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden. De afscheiding was niet alleen in strijd met de Spaanse wet, maar ook met regels van het Catalaanse parlement. Justitie beschuldigt Puigdemont en andere separatistische voormannen er ook van belastinggeld te hebben verduisterd om 'de separatistische avonturen' te financieren.