Transport Online - 'Onterechte normering bij AB Transport Group'

'Onterechte normering bij AB Transport Group'

'Onterechte normering bij AB Transport Group'
22-03-2018 17:16 | Transport | auteur Redactie [MV]

LELYSTAD - Chauffeurs van AB Transport Group, onderdeel van Koninklijk Royal A-ware worden aan alle kanten uitgebuit”, klaagt een vrachtwagenchauffeur. Er wordt onterecht genormeerd. De cao wordt niet nageleefd en wij worden vaak gedwongen om het rijtijdenbesluit te overtreden”, laat hij verder weten.

“Wij zijn in overleg met AB Transport Group. Onder andere over het arbeidssysteem van de aardappelchauffeurs”, meldt bestuurder Anja Dijkman van FNV desgevraagd donderdag aan Transport Online.

“Via personeelsbijeenkomsten en ledenvergaderingen horen wij van de medewerkers dat het bedrijf bijvoorbeeld normeert op tanken. Veel transportbedrijven doen dat weliswaar, maar het mag niet. Tenzij het met de vakbonden is afgesproken.”

Normeren

Normeren is iets vaststellen wat normaal en gewenst is. Er is regelmatig discussie over tussen vrachtwagenchauffeurs, vakbonden en transportbedrijven.

In een nieuwsbrief hebben de vakbonden FNV en CNV onlangs tekst en uitleg gegeven. “Wij krijgen vragen over normeren. De regel is: werktijd is begintijd tot eindtijd min staffelpauze.

De vakbonden: “Als tanken langer duurt dan vijftien minuten, dan wordt er automatisch pauze geschreven. Dat is in strijd met de cao. Ons advies: Als je moet wachten om te kunnen tanken, zet de boordcomputer op ‘wachten’. Bij einde wachten geef je aan dat je iemand voor je had. Ga niet akkoord met inhouding van minuten bij tanken.”

Later: “Er wordt ook tijd ingehouden als je ergens lang staat te wachten, of bij garagebezoek. Als je daadwerkelijk pauzeert, dan schrijf je dat. Wachten of garagebezoek is niet automatisch wachten.”

Feestdagen kosten snipperdagen

Dijkman: “Verder horen wij van chauffeurs dat er iets niet goed is gegaan tijdens de afgelopen Kerstdagen. Er zijn snipperdagen ingehouden.”

De bestuurders van de twee genoemde vakbonden: “Wij ontvangen klachten dat AB Transport Group snipperdagen inhoudt op ingeroosterde feestdagen. Dat kan niet. Een feestdag is al een vrije dag. Een feestdag die op een rooster dag valt, ook al werk je die dag niet, moet gewoon worden uitbetaald. Als je werkt op een feestdag, dan ontvang je een toeslag voor feestdagen. Snipperen kan dus niet op een feestdag.”

Achterban spreken

Dijkman: “Ik schat in dat deze zaken worden opgelost. Zo niet dan gaan wij verder in gesprek met onze achterban. Wij hebben in de gaten dat het helpt om ontstane arbeidssystemen op een nette manier te legitimeren.”

De redactie van Transport Online heeft zowel AB Transport Group als Koninklijk Royal A-ware nadrukkelijk om een reactie gevraagd. Ze hebben donderdag geen commentaar gegeven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen