Clicky


D66 wil snellere invoering kilometerheffing voor vrachtwagens

D66 wil snellere invoering kilometerheffing voor vrachtwagens
22-03-2018 11:57 | Politiek | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - D66 wil een snellere invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens in Nederland. Hiervoor diende Tweede Kamerlid Matthijs Sienot donderdag een motie in.

Volgens Sienot draagt een kilometerheffing voor vrachtwagens bij aan een eerlijker speelveld tussen binnen- en buitenlandse vervoerders. Daarnaast is het volgens D66 een goed middel om het transport in ons land te verduurzamen omdat de inkomsten, in overleg met de transportsector, teruggesluisd worden naar de transportsector.

Omdat de techniek al beschikbaar is, is het volgens D66 niet nodig om langer te wachten en kan er een concept-wetsvoorstel over de kilometerheffing voor de zomer van 2019 worden ingediend en verzoekt D66 de regering om deze kilometerheffing in 2020 in te voeren.

De minister van Infrastructuur liet recentelijk weten de kilometerheffing voor vrachtwagens op zijn vroegst in 2023 te willen invoeren. Volgens de minister zijn er aan het overhaast invoeren van de vrachttax risico's verbonden zoals al eerder is gebleken in bijvoorbeeld België.