Transport Online - Grote stakingsacties in Frankrijk

Grote stakingsacties in Frankrijk

Grote stakingsacties in Frankrijk
22-03-2018 09:55 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Stakingsacties tegen de voorgenomen hervormingen van de regering, belemmeren donderdag in Frankrijk onder meer veel trein- en vliegverkeer. Volgens Franse media valt veel openbaar vervoer en naar schatting 40 procent van de treinen op de langere afstand uit. Op Parijse luchthavens zou bijna een derde van de vluchten zijn geschrapt.

Zeven vakbonden hebben hun leden opgeroepen te staken tegen het hervormingsbeleid van de regering van premier Edouard Philippe en president Emmanuel Macron. Vooral mensen in overheidsdienst leggen naar verwachting het werk neer, inclusief personeel van scholen en ziekenhuizen. De stakingen duren tot vrijdagmorgen. Onder de instellingen die stil kwamen te liggen door de stakingen is het Paleis van Versailles, dat donderdag gesloten blijft.

Toch valt de actiebereidheid volgens Franse media voor de bonden kennelijk tegen en zou slechts een klein deel van de werknemers het werk hebben neergelegd. Op tal van plaatsen wordt in Frankrijk door de stakers betoogd. In sommige plaatsen leidde dat tot opstootjes. In Nantes zijn betogers aangehouden.

Met de acties wordt onder meer geprotesteerd tegen lage lonen en tegen de gevreesde ontmanteling van overheidsdiensten. Macron heeft eerder aangekondigd in de logge publieke sector 120.000 banen te schrappen en suggereerde dat dit eventueel met ontslagen wordt gerealiseerd. Spoorwegpersoneel staakt tegen een omwenteling bij de spoorwegmaatschappij SNCF. Macron wil de bevoorrechte status dat het personeel, zowel werkend als gepensioneerd, al sinds de jaren dertig geniet, afschaffen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen