Arrestatie na onthulling Astrid Holleeder

Arrestatie na onthulling Astrid Holleeder
17-03-2018 09:44 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De politie heeft de Amsterdamse crimineel Sjaak B. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout in 2003. Aanleiding hiervoor is een getuigenis van Astrid Holleeder tijdens het strafproces tegen haar broer Willem. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam na berichtgeving door De Telegraaf.

Astrid Holleeder noemde vrijdagochtend in het proces tegen haar broer enkele namen van de personen die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op haar zwager Cor van Hout. Volgens haar bestuurde Sjaak B. de motor waarop de schutter zat. Bij de uitvoering was verder Jesse R. betrokken, zei ze.

B. en R. zijn vorig jaar in hoger beroep veroordeeld in het liquidatieproces Passage voor hun rol bij andere liquidaties. Jesse R. kreeg levenslang, Sjaak B. 5,5 jaar cel. B. is op vrije voeten omdat hij zijn straf al in voorarrest had uitgezeten.

Volgens Astrid Holleeder heeft zij de naam van Sjaak B. direct van haar broer gehoord. De naam van Jesse R. kwam via een andere persoon. Maandag vroeg het OM haar tijdens het proces of zij wist wie de motor bestuurde. Toen antwoordde zij ontkennend. Vrijdag zei ze dat ze dat uit veiligheidsoverwegingen deed. "Het betreft iemand die buiten loopt. Hoe meer namen ik noem, hoe groter het gevaar. Ik moest zeker weten dat het voor mijn veiligheid geen kwaad kon."

B. is al jaren een bekende van de politie. In 1995 kreeg hij acht jaar cel voor een schietpartij in een café in Badhoevedorp, waar B. opgroeide. Er vielen toen een dode en een zwaargewonde. Zijn naam is al eerder genoemd als direct betrokkene bij de moord op Van Hout.

De advocaat van B. zei dat zijn cliënt ontkent iets te maken te hebben met de moord op Van Hout. "Ik hoop dat hij snel vrij komt. Daar gaan we ons best voor doen'', aldus de raadsman.ACTUEEL

Vanwege stiptheidsacties van Franse douaniers zijn er lange wachttijden in Calais. Check hieronder de actuele wachttijden.

Actuele wachttijden

Truckoccasions

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier