Clicky


Trump ontslaat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson

Trump ontslaat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson
13-03-2018 13:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) ontslagen. CIA-directeur Mike Pompeo neemt de post over, maakte Trump bekend op Twitter.

Trump schreef dat Pompeo "het fantastisch zal doen'' als minister. Hij bedankte Tillerson voor de bewezen diensten. ,,Gina Haspel wordt het nieuwe hoofd van de CIA'', twitterde hij. Zij wordt de eerste vrouwelijke directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst.

De krant Washington Post bericht dat Trump zijn minister vrijdag vroeg om op te stappen. Tillerson keerde daarop vroegtijdig terug uit Afrika. De relatie tussen Trump en Tillerson, de voormalige directeur van olieconcern ExxonMobil, zou al langer gespannen zijn. Er deden vorig jaar berichten de ronde dat de minister zijn politieke baas een idioot ('moron') genoemd zou hebben.

Trump besloot Tillerson naar verluidt te ontslaan vanwege de beoogde ontmoeting met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. De president wilde in de aanloop naar de bijeenkomst een nieuw team om zich heen hebben, zei een bron binnen de regering tegen de krant New York Times. De president zou hebben ingestemd met die ontmoeting zonder Tillerson te raadplegen.