Transport Online - Zeven transporteurs betrapt op manipulatie met tachograaf en rijden zonder vergunning

Zeven transporteurs betrapt op manipulatie met tachograaf en rijden zonder vergunning

Zeven transporteurs betrapt op manipulatie met tachograaf en rijden zonder vergunning
13-03-2018 13:38 | Controles | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Vijf transporteurs van zeecontainers zijn betrapt op manipulatie met tachografen. De bedrijven manipuleerden de techniek van zeven vrachtwagens, ontdekte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag bij een wegcontrole in Venlo. Twee andere transporteurs mogen niet meer rijden omdat zij geen bedrijfsvergunning bezaten.

De transporteurs die sjoemelden met de tachografen zijn drie Nederlandse en twee buitenlandse container vervoerders. Per overtreding kan dit oplopen tot een boete van 4.400 euro. Ook moeten zij weer schone apparatuur installeren.

De transporteurs die betrapt zijn op het rijden zonder vergunning, een Nederlander en een Duitser, moeten hun vrachtwagens stilzetten totdat de papieren in orde zijn. De boete die hier op staat, kan oplopen tot 4.300 euro per overtreding. Het Openbaar Ministerie handelt deze boetes af. Rijden zonder vergunning is concurrentievervalsend voor bedrijven die wel de juiste papieren hebben.

Een tachograaf houdt onder meer de rij- en rusttijden bij van de chauffeur. Door manipulatie van het apparaat kan worden verhuld dat een chauffeur veel meer uren rijdt dan is toegestaan en dat hij de maximale snelheid overschrijdt. Dit is concurrentievervalsing ten opzichte van transportbedrijven die zich wel aan de regels houden.

Gesjoemel met tachografen brengt bovendien de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van chauffeurs in gevaar én de veiligheid van andere weggebruikers. Dat is ernstig, daarom treedt de ILT hiertegen op.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen