Clicky

 
Transport Online - Eerste groei internationaal wegvervoer sinds 2014

Eerste groei internationaal wegvervoer sinds 2014

Eerste groei internationaal wegvervoer sinds 2014
13-03-2018 00:24 | Transport | auteur Redactie

DEN HAAG - In 2017 werd door Nederlandse vrachtwagens 666 miljoen ton goederen vervoerd. Dit is een stijging van 1,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het wegtransport door Nederlandse vrachtwagens van en naar Nederland nam voor het eerst sinds 2014 toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het wegvervoer.

De stijging van het goederenvervoer door Nederlandse vrachtwagens werd zowel in het binnenlands als in het internationaal vervoer gerealiseerd. Het internationaal wegvervoer vanuit en naar Nederland groeide in 2017 voor het eerst weer, na twee jaren van krimp. Door de toegenomen handel hebben Nederlandse vrachtwagens 3,5 procent meer goederen over de grens vervoerd. De afgelopen jaren ondervonden Nederlandse vrachtwagens in het grensoverschrijdende wegvervoer vanuit en naar Nederland steeds meer concurrentie van vrachtwagens uit Midden- en Oost-Europa.

Bouwgoederen maken een vijfde deel uit van het door Nederlandse vrachtwagens vervoerde gewicht. Er werden in 2017 vooral meer van deze goederen vervoerd. Een derde van de groei van het vervoerde gewicht door Nederlandse vrachtwagens was toe te schrijven aan het vervoer van zand, grind, bouwmaterialen en andere aan de bouwnijverheid gerelateerde goederen. Daarnaast droeg het vervoer van aardolieproducten, chemische goederen, meststoffen en stukgoed bij aan de groei van het goederenvervoer over de weg.

Van elke honderd ton goederen die met Nederlandse vrachtwagens zijn vervoerd, zijn er tachtig vervoerd door beroepsvervoerders. In 2017 vervoerden deze Nederlandse beroepsvervoerders 2,8 procent meer aan goederen dan een jaar eerder. Nooit eerder was het vervoerde gewicht door Nederlandse beroepsvervoerders zo hoog. Zij vervoerden zowel meer in eigen land als internationaal. In het eigen vervoer daalde het vervoerde gewicht vorig jaar met 3,2 procent tot 132 miljoen ton.

Tegenover een stijging in het vervoerd gewicht in 2017 stond een daling van het aantal afgelegde kilometers. Het aantal kilometers daalde in 2017 voor het derde jaar op rij, met een kleine 2 procent. In Nederlandse vrachtwagens worden goederen over steeds kortere afstanden vervoerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats