'Meldpunt voor seksueel misbruik in sport'

'Meldpunt voor seksueel misbruik in sport'
11-03-2018 22:45 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Er zou een centraal meldpunt moeten komen voor seksueel misbruik in de sport. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en erevoorzitter van het Fonds Slachtofferhulp zondag tegen tv-programma Nieuwsuur.

"Een slachtoffer moet in de gelegenheid worden gesteld om het te kunnen melden", aldus Van Vollenhoven, die vindt dat daarvoor een "vertrouwd punt" moet worden gecreëerd.

Volgens Van Vollenhoven kunnen bij zo'n meldpunt professionals worden neergezet die weten hoe ze zo'n melding moeten oppakken. Slachtoffers zouden dan weten dat hun melding goed terecht komt en dat ze erop kunnen vertrouwen, aldus de erevoorzitter.

Van Vollenhoven is geen voorstander van een meldplicht voor iedereen die weet heeft van seksuele intimidatie of misbruik in de sport. Dit is een van de voornaamste aanbevelingen in een rapport van oud-minister Klaas de Vries, dat eind vorig jaar verscheen. Hij deed onderzoek naar seksueel gerelateerde misstanden in de sport op verzoek van NOC*NSF.

Volgens Van Vollenhoven zijn mensen bij sportclubs, met name amateurclubs, niet goed opgeleid om dergelijke meldingen te begeleiden. Bovendien, zo zegt hij, bestaat het risico dat dergelijke meldingen "onder de mat worden geschoven", bijvoorbeeld omdat er bepaalde familierelaties zijn binnen zo'n club.

In de Tweede Kamer is maandag een zogeheten hoorzitting waarin het rapport van De Vries wordt besproken. Van Vollenhoven hoopt dat zijn voorstel, dat hij al eerder opperde maar werd afgewezen, nu wel wordt omarmd door de politiek.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,793
Diesel1,485

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden