Universiteit Darmstadt: meer containers tussen Rotterdam en Zuidwest-Duitsland mogelijk

Universiteit Darmstadt: meer containers tussen Rotterdam en Zuidwest-Duitsland mogelijk

ROTTERDAM/MANNHEIM - De Haven van Rotterdam kan zijn marktaandeel in Zuidwest-Duitsland tot wel 23 procent vergroten als er extra treinverbindingen worden gecreëerd. Dat is een van de uitkomsten van het marktonderzoek “HiRo – Marktpotentieel van containertransporten uit het achterland van Zuidwest-Duitsland” dat gezamenlijk werd uitgevoerd door de Technische Universiteit Darmstadt uit Duitsland, het Havenbedrijf Rotterdam en logistiek dienstverlener Contargo. Het onderzoek is vandaag gepresenteerd in Mannheim.

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder dertig expeditiebedrijven, rederijen en verladers uit de deelstaten Baden-Württemberg, Hessen, Rheinland-Pfalz. Hierin werd naar hun keuzegedrag met betrekking tot havens en transportmodaliteiten gevraagd. Dit is gecombineerd met een simulatiemodel dat de actuele marktaandelen evenals het theoretische en daadwerkelijke marktpotentieel berekende.

De uitkomsten van de enquête laten zien dat de digitalisering in de transportafwikkeling langzaam maar zeker voet aan de grond krijgt. En daarmee ook een steeds grotere invloed uitoefent op de processen en het nemen van beslissingen. Daarnaast wordt bevestigd dat de betrouwbaarheid van verbindingen met het achterland steeds meer de centrale concurrentiefactor wordt bij het kiezen van een haven.

Resultaten simulatie

De uitkomsten van de simulatie laten zien dat er door een verbetering van het aanbod verplaatsingen naar de westelijke havens voor wat betreft de marktaandelen en bij de modal split kunnen worden verwacht. De simulatie geeft aan dat op basis van 'rationele beslissers’, die alleen op basis van transportkosten en -duur oordelen, een verschuiving naar de binnenvaart en het treinverkeer via de westelijke havens verwacht mag worden. Bij extra spoorverbindingen kan bijvoorbeeld in de regio Stuttgart een marktaandeel worden gehaald dat tot wel vijftien procent hoger is.

Ook wanneer in de simulatie wordt gekeken naar de uitgebreide beslissingslogica ter vaststelling van het daadwerkelijke marktpotentieel, is er een verschuiving van de modal split te zien ten gunste van de binnenvaart en het spoor. Op basis van de gemaakte aannames en de gekozen scenario's kon het marktaandeel voor Rotterdam in bepaalde regio's tot wel 23 procent worden vergroot. Deze uitkomsten zijn derhalve een aansporing om onder andere aanvullende spoorverbindingen te evalueren.

Conclusie en vooruitblik

De enquête geeft een beter begrip in de keuzes van zeehaven en transportmodaliteit naar en van het achterland. Hierbij groeit naast de transportkosten de betrouwbaarheid van de verbinding met het achterland steeds meer uit tot de belangrijkste concurrentiefactor. Het vergroten van het railaanbod creëert extra marktaandelen en een groter aandeel in de modal split voor de spoorwegen.

De best mogelijke voorbereiding op de toekomstige scenario's vereist een open (gegevens-)uitwisseling tussen alle spelers om 'eilandoplossingen' te reduceren en om overkoepelende processen systematisch te verbeteren door de spelers die betrokken zijn bij de transportketen.


Bijzonder sterke groei containeroverslag Rotterdamse haven

missing-image ROTTERDAM - Een bijzonder sterke groei van de containeroverslag met 12,3 procent (tonnen) was de belangrijkste motor achter de groei van de haven van Rotterdam over heel 2017. De totale goederenoverslag groeide met 1,3 procent. Da...

Containerterminals haven Rotterdam ook dicht [+video's]

missing-image ROTTERDAM - Alle containerterminals in de Rotterdamse haven zijn door de storm stilgelegd. Containerschepen blijven buitengaats tot de wind in kracht afneemt. Volgens een woordvoerder betreft het een standaardprocedure. Door ...

Omgewaaide containers beschadigen containerlift [+foto]

missing-image ROTTERDAM - Dankzij de harde storm liggen de containerterminals in Rotterdam voorlopig stil. Op een van de terreinen raakte een containerlift beschadigd door omvallende containers.

Overslag containers haven Rotterdam blijft sterk groeien

missing-image ROTTERDAM - De overslag van containers in de Rotterdamse haven blijft groeien. In de eerste negen maanden van 2017 steeg het aantal containers in vergelijking met dezelfde periode in 2016 met 10,1 procent tot 10,2 miljoen een...

Corrupte havenmedewerker en 363 kilo coke gepakt

missing-image ROTTERDAM - Het arrestatieteam van de politie Eenheid Rotterdam hield woensdagavond een vermoedelijk corrupte medewerker van een overslagbedrijf op zijn werkplek aan. Hij wordt er onder andere van verdacht containers zo te hebben ...

Transportrisico

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

Tip de redactie
Tip de redactie!