Clicky


Top Trump en Kim op voorhand historisch

Top Trump en Kim op voorhand historisch
09-03-2018 10:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De voorgenomen ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is op voorhand historisch. Het is niet eerder voorgekomen dat de leiders van beide landen elkaar in de ogen keken. De top heeft een lading die valt te vergelijken met de ontvangst van Richard Nixon door Mao Zedong in China (1972) of de gesprekken tussen Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov in IJsland (1985). De vraag is waar Trump en Kim elkaar voor het eerst de hand zullen schudden.

De kans is groot dat de ontmoeting op relatief neutraal terrein plaatsvindt. Trump zal Kim geen foto's in Pyongyang gunnen en de Noord-Koreaanse leider wil geen vragende partij in de Verenigde Staten zijn, zeggen analisten.

Een ontmoeting in Zuid-Korea of de gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea's is mogelijk. Ook China, Japan of de Verenigde Naties in Genève kunnen zich opwerpen als gastheer.

In het verleden zijn dergelijke gevoelige toppen ook wel gehouden aan boord van een schip. De Amerikaanse president George Bush ontmoette de Sovjetleider Gorbatsjov op een schip in een haven van Malta.

Het is alleen niet bekend of Kim bereid is naar het buitenland te reizen. Hij heeft dat niet gedaan sinds hij in 2011 aan de macht kwam.