Clicky


Windparken voor de Hollandse kust vanaf 1 mei 2018 open voor doorvaart

Windparken voor de Hollandse kust vanaf 1 mei 2018 open voor doorvaart
07-03-2018 16:44 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Windparken voor de Hollandse kust waren nooit toegankelijk voor schepen, maar dat gaat vanaf 1 mei 2018 veranderen. Vanaf die datum is het mogelijk voor schepen kleiner dan 24 m om door drie windparken voor de kust te varen.

Het gaat om de parken: Luchterduinen (LUD), Offshore Windfarm Egmond aan Zee (OWEZ) en Prinses Amalia WindPark (PAWP). Door het openstellen van de windparken worden de steeds drukkere scheepvaarroutes langs de kust ontlast.

Noordzee: druk bevaren zee

De Nederlandse Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. De Nederlandse overheid streeft naar een efficiënt gebruik van de ruimte in deze zee. Commerciële schepen maken gebruik van speciale scheepvaartroutes. De ruimtes buiten deze routes wordt ingevuld door activiteiten zoals de offshore, visserij, zandwinning, militaire oefengebieden, kabels en leidingen en aangewezen natuurgebieden. Door realisatie van windenergie op zee neemt de druk op het gebruik van de ruimte op de Noordzee snel toe. Daarmee ook de noodzaak van het meervoudig gebruik van de ruimte. Doorvaart van windparken is een goed voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik: de bestaande windparken blijven hun energie opwekken en voor (kleine) scheepvaart wordt het mogelijk om de zee tussen de turbines onder strikte voorwaarden te bevaren.

Ook toekomstige parken zijn, na oplevering, toegankelijk voor doorvaart.

Regels doorvaren van windparken

De belangrijkste acht regels voor het doorvaren van windparken onder elkaar:

  • Doorvaren is alleen toegankelijk voor schepen kleiner dan 24 m.
  • Doorvaren mag van zonsopkomst tot zonsondergang (KNMI-tijden).
  • Schepen zijn verplicht een AIS (minimaal klasse B) aan te zetten en een marifoon aan boord te hebben en deze beide te gebruiken.
  • Het is niet toegestaan om binnen 50 m van de turbinepalen en 500 m van een transformatorstation te komen of hieraan aan te leggen.
  • Dit geldt ook voor voorwerpen vanaf het vaartuig, zoals lijnen, dobbers en haken.
  • Het is in de windparken niet toegestaan om contact met de bodem te maken. Bijvoorbeeld om voor anker te gaan of met sleepnetten over de bodem te slepen.
  • Vissen met hengels is toegestaan met inachtneming van bovenstaande afstandsregels. Het gebruik van vistuig mag als deze boven de waterlijn te zien is.
  • Duiken en kitesurfen zijn niet toegestaan.

De windparken zijn uitgerust door nautische apparatuur zoals radar, VHF en AIS om zo de doorvaart te volgen. De Nederlandse Kustwacht controleert op naleving van deze regels en coördineert hulp waar nodig.