Clicky

 
Transport Online - CNV Vakmensen: Onbegrijpelijk dat minister niet doorpakt met rijverbod Code Rood

CNV Vakmensen: Onbegrijpelijk dat minister niet doorpakt met rijverbod Code Rood

CNV Vakmensen: Onbegrijpelijk dat minister niet doorpakt met rijverbod Code Rood
07-03-2018 15:52 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - "Onbegrijpelijk dat er bij Code Rood geen rijverbod komt voor lege vrachtwagens”, vindt transportbestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen, in een reactie op de brief van minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. "We leggen alvast een spiegel klaar voor de minister. Die krijgt ze van ons bij de eerste vrachtwagen die bij Code Rood omver gaat."

Bij de storm in januari, nadat 66 vrachtwagens omver waren geblazen, reageerde de minister nog furieus: “Ik vind dat chauffeurs nog maar eens heel goed in de spiegel moeten kijken of ze niet ongelooflijk dom bezig zijn geweest.” Asociaal? “Ja, zo zou je het ook kunnen noemen.”

Wind uit andere hoek

Inmiddels waait de wind uit een heel andere hoek, constateert Van Rijssel. “De minister trok een grote broek aan en gaf de chauffeurs de schuld. In plaats van door te pakken, laat ze het afweten en legt ze de bal weer bij de chauffeurs. Die moeten het zelf maar uitzoeken - een algeheel rijverbod voor lege vrachtwagens zou volgens haar ‘disproportioneel’ zijn. Maar wacht even, we hebben het hier over Code Rood. Dat ís per definitie disproportioneel! Daar horen dus ook stevige maatregelen bij.”

Chauffeurs willen duidelijkheid

Uit de enquête die CNV Vakmensen in januari hield, blijkt dat veel vrachtwagenchauffeurs voor duidelijke regels zijn: een rijverbod voor lichte en lege vrachtwagens. “Dat kan bijvoorbeeld via matrixborden op de snelwegen worden aangegeven. Chauffeurs moeten dan zo snel mogelijk van de weg af en de luwte opzoeken.”

Minister heeft recht van spreken verspeeld

Van Rijssel vindt dat de minister – na de brief aan de Tweede Kamer – geen recht van spreken meer heeft op dit onderwerp. “De minister wilde na die stormdag in gesprek met de sector, ook met ons. Maar dat gesprek is er nooit gekomen. En nu ligt daar opeens die brief, waarin de verantwoordelijkheid gewoon weer bij de chauffeurs wordt gelegd. Wij hebben gevraagd om duidelijkheid voor de chauffeurs. Die duidelijkheid komt er dus niet.”

Hulplijn voor chauffeurs bij Code Rood

CNV Vakmensen werkt nu aan een eigen service voor vrachtwagenchauffeurs, zodat ze bij Code Rood weten hoe ze het beste kunnen handelen. De bond richt hier dan een hulplijn voor in, die zonodig kan bemiddelen tussen chauffeurs en werkgevers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden