Transport Online - Zwangere vrouw sleept Bravis ziekenhuis voor rechter

Zwangere vrouw sleept Bravis ziekenhuis voor rechter

Zwangere vrouw sleept Bravis ziekenhuis voor rechter
05-03-2018 13:18 | Binnenland | auteur ANP

ROOSENDAAL - Een hoogzwangere vrouw sleept het Bravis ziekenhuis in Roosendaal voor de rechter omdat ze daar niet met haar eigen verloskundige mag bevallen. Het Bravis weigert de verloskundige de toegang omdat ze niet is aangesloten bij een zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt.

Volgens vrouwenrechtenorganisatie Proefprocessenfonds Clara Wichmann handelt het ziekenhuis daarmee in strijd met de wet. "Dit is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg. Dit kort geding laat precies zien wat er misgaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland'', zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann.

Zij wijst erop dat de keuzevrijheid van vrouwen hiermee wordt beperkt en dat verloskundigen en gynaecologen helemaal niet beter gaan samenwerken om de zorg voor zwangere vrouwen te verbeteren.

De zwangere vrouw wil graag haar eigen verloskundige bij de bevalling hebben omdat ze daar een vertrouwensband mee heeft opgebouwd na haar eerste bevalling.

Het ziekenhuis zegt in een reactie goede gronden te hebben om de verloskundige te weigeren, aldus een woordvoerster. Verder wil de instelling niet vooruitlopen op de zaak, omdat die onder de rechter is en om de privacy van de betrokkenen niet te schaden.

Het kort geding vindt plaats op 8 maart in de rechtbank in Breda, op Internationale Vrouwendag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,669
Diesel1,281

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions