Transport Online - Trump kondigt importheffing op staal aan

Trump kondigt importheffing op staal aan

Trump kondigt importheffing op staal aan
01-03-2018 19:35 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week importheffingen opleggen voor buitenlands staal en aluminium. President Donald Trump kondigde een tarief van 25 procent aan voor staal en 10 procent voor aluminium.

Met de heffingen wil Trump de Amerikaanse staal- en aluminiumindustrie een steun in de rug geven. Volgens de president is die industrie al tientallen jaren oneerlijk behandeld door andere landen.

Experts zeggen dat de importheffingen niet per se tot meer banen in de staal- en aliminiumindustrie zullen leiden. Volgens de American Economic Association verdween tussen 1962 en 2005 driekwart van de banen in de Amerikaanse staalsector. De productie per werknemer vervijfvoudigde echter, zodat het banenverlies vooral aan technologische verbeteringen bij de productie is toe te schrijven.

De stap van Trump kan leiden tot spanningen met onder meer China. Hoewel slechts 2 procent van het in de VS geïmporteerde staal uit dat land komt, is de Chinese staalindustrie wel verantwoordelijk voor een fors hogere productie en lagere prijzen. Het land ligt ook in Europa onder vuur vanwege het dumpen van goedkoop staal. China gaf al eerder aan dat het bij protectionisme van de VS terug kan slaan met heffingen op Amerikaanse landbouwproducten zoals sojabonen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen