Transport Online - Pakketen bezorgen PostNL meer omzet

Pakketen bezorgen PostNL meer omzet

Pakketen bezorgen PostNL meer omzet
26-02-2018 08:53 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - PostNL blijft profiteren van de sterke groei bij de pakketbezorging. Daardoor ging de omzet van het bezorgbedrijf in het vierde kwartaal, ondanks verder dalende postvolumes, toch weer omhoog. Door de sterker dan verwachte volumedaling bij postbezorging ziet het bedrijf zich genoodzaakt verder op de kosten te besparen.

PostNL zette over het slotkwartaal van 2017 een omzet van 980 miljoen euro in de boeken, tegenover 955 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Pakketbezorging was goed voor 321 miljoen euro aan opbrengsten, tegen 271 miljoen euro een jaar eerder.

Het bezorgen van brieven leverde PostNL 501 miljoen euro op, tegen 540 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2016. Het bedrijf kondigde aan op de middellange termijn 40 miljoen euro structureel te gaan bezuinigen. Dit zal vooral gebeuren op diensten als IT en personeelszaken. Hoeveel banen dit gaat kosten is onbekend.

Het onderliggende operationele bedrijfsresultaat kwam in het vierde kwartaal uit op 98 miljoen euro, dat was 12 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Over heel 2017 kwam deze uit op 225 miljoen euro, wat eerder door PostNL al werd aangekondigd. Voor dit jaar wordt een bedrijfsresultaat verwacht van 160 miljoen tot 200 miljoen euro. Het bedrijf verwacht kosten te moeten maken, onder meer voor logistiek.

Verder zal de impact van regels die zijn opgelegd over het bezorgen van brieven van andere marktpartijen tegen "gereguleerde tarieven en condities" veel hoger zijn dan eerder geraamd, namelijk 50 miljoen tot 70 miljoen euro. Dit zal volgens PostNL in 2020 volledig zichtbaar zijn in de cijfers.

Het bedrijf sloot 2017 af met een omzet van bijna 3,5 miljard euro, tegen ruim 3,4 miljard euro in 2016. Circa 38 procent van de opbrengsten haalde PostNL uit diensten die gerelateerd zijn aan e-commerce. Dat was een jaar eerder nog 33 procent.

PostNL stelde voor om 0,23 euro per aandeel aan dividend uit te keren. Ook voor 2018 beloofde topvrouw Herna Verhagen een "proactief" dividendbeleid.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,658
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions